“Галъп интернешънъл”: Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева преди балотажа на президентските избори

0
1086

София. Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева, сочи експресен сондаж на „Галъп интернешънъл” от вчера, сряда. На база на данните, към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45% в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват.

Данните са изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Изследването е възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.

Предстои да се разбере какви ще са събитията в последните дни. Затова и данните са най-вече отражение на моментните нагласи. На този етап е трудно да се калкулира ефектът на „Не подкрепям никого“ (доколкото то се употребява за пръв път в такива условия) , но анализът сочи, че заедно с него, картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51 на 40 на 9%.
Сондажът е проведен сред 867 души. Възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл болкан“. Проучването е проведено чрез използването на национална панелна извадка, която дава възможност да се проследят тенденциите в обществените нагласи.
Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя. Причините за това ще са две – достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ – значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.
Емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. Напротив – регистрира се пределно участие – близо милион и двеста хиляди. Проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати.
Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, но избирателите на Патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо. Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията „Не подкрепям никого“.
Изследването измери нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. Генерал Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието. Всъщност вероятно това е и основната причина за неговия успех. Както и отговорът на въпроса „Кой би защитил по-добре интересите на България?” – 59 срещу 23 в полза на Радев.
http://www.focus-news.net

„Маркет линкс“: Румен Радев изпреварва Цецка Цачева на балотажа

Кандидатът, подкрепен от БСП – ген. Румен Радев, събира повече подкрепа от Цецка Цачева от ГЕРБ на втория тур на президентските избори, сочи проучване на „Маркет линкс“, поръчано и финансирано от bTV.

Според данните от изследването Радев получава 40,7% от гласовете на респондентите, докато за Цачева са заявили, че ще гласуват 29,4% от запитаните.

Цели 15,9% казват, че все още не са решили кого да подкрепят, 9,2 на сто декларират, че няма да гласуват, а 4,8% – че не подкрепят никого.

Мнозинството от анкетираните – 63,9%, заявяват твърдо, че ще гласуват на втория тур, 13,9% – по-скоро ще гласуват, 9,5% – няма да дадат гласа си, 8,9% по-скоро няма да отидат до урните, а 3,8 на сто не са решили.

Ако парламентарните избори бяха днес, най-много гласове щеше да получи ГЕРБ – 26,6%, следвана от БСП – 19,8%. Още две партии минават прага от 4% – патриотите и реформаторите.

А какво би се случило, ако Слави Трифонов и Веселин Марешки си направят партии? Подробностите в емисията новини в 19 ч.

Проучването на „Маркет линкс“ е национално-представително и е проведено чрез лично интервю сред 1016 лица.
http://btvnovinite.bg