„ГАЗПРОМ“ Е УВЕДОМИЛ СОФИЯ, ЧЕ ОТ 2020 Г. СПИРА ТРАНЗИТА НА ГАЗ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ЗА ТУРЦИЯ

0
1323

 

„Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция, от януари 2020 година, съобщава Sputnik Türkiye, като се позовава на агенция Bloomberg.

Новината предаде БНР.

През декември 2018 г. бе съобщено, че България ще трансформира сегашния договор между “Булгартрансгаз” и “Газпром Експорт” за транзит на газ през наша територия до 2030 г. в ангажимент на руската компания да резервира капацитет от бъдещото трасе на газопровода “Турски поток”. Това условие е било поставено на руснаците.

Промените възлагат конкретни задачи за изпълнение до края на 2018 г. и сред тях е и регулиране на въпроса с транзитния договор, който “Газпром” иска да прекрати, тъй като от 2020 г. смята да спре да използва Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония и да пренасочи доставките по “Турски поток”. Съгласно договора обаче “Газпром Експорт” е длъжна да плаща транзитни такси на България, дори и да не ползва капацитета на тръбата до 2030 г. съгласно клаузата “Пренеси или плати” (ship or pay).

Българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова е потвърдила, че е получено такова писмо и в телевизионно интервю е коментирала, че България си запазва правото да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите до 2030 година транзитни такси.

Петкова е добавила, че българските власти ще предприемат тази стъпка, ако втората тръба на „Турски поток“ не мине през България.

В интервю за Епицентър.бг бившият изпълнителен директор на “Булгаргаз” ЕАД и на “Булгаргаз Холдинг” ЕАД д-р Любомир Денчев заяви: “За разлика от договора за транзит, който е до 2030 година, договорът за доставка изтича на 31 декември 2019 година. Това са две различни тръби и два различни договора. Едната е доставка за България, другата е за Турция, Гърция, Македония. Още преди години руснаците поискаха да се махнат връзките между двете тръби, да се изчистят количествата и да не се смесват. Договорът за доставка, подписан между „Газпром експорт” и Булгаргаз през 2009 година, изтича на 31 декември 2019 година. След като съм работил в сферата на енергетиката ми е ясно, че поне две години преди това се започват преговори за нов договор или за анекс. А ние се въртим около някакъв хъб „Балкан“. Водени ли са нови преговори? Какъв е резултатът? “