Сеул, 1 март /БТА/
В Южна Корея днес бяха потвърдени 586 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените достигна 3736, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Досега са починали 18 пациенти. Над 90 процента от новите случаи са регистрирани в град Тегу и съседната провинция Северен Кьонсан.
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обяви пълна мобилизация на правителството си срещу епидемията от коронавирус. “След като повиши равнището на тревога до най-високата степен, правителството вече води тотална борба”, заяви президентът. “Ние ще сме способни да се справим с епидемията от Ковид-19 и да изправим на крака пострадалата икономика”, увери държавният глава, цитиран от Франс прес.
Във връзка с разпространението на коронавируса десетки събития бяха отменени в Южна Корея, а над 70 страни наложиха ограничения върху пътуванията до страната. Днес църквите в страната останаха затворени, след като властите призоваха хората да се въздържат от посещение на религиозни служби и политически събития, предаде Ройтерс.

Самсунг електроникс (Samsung Electronics) и Ел Джи Иннотек (LG Innotek) съобщиха днес, че са затворили заводите си в Южна Корея, след като пробата на работник за коронаврус се оказа положителна, предаде Ройтерс.
Фабриката за мобилни устройства на Самсунг в Гуми, близо до Тегу, където са повечето потвърдени случай на вируса в страната, ще остане затворена до неделя вечер (местно време), за да бъде дезинфекцирана. Етажът, на който е работил заразеният служител, ще бъде отворен чак във вторник следобед, посочва компания в съобщение.
Положителният резултат от теста на работника е излязъл вчера, уточнява Самсунг, като допълва, че ще вземе всички необходими мерки, за да предотврати разпространението на вируса.
Поточната линия в Гуми, която бе затворена временно и миналия месец заради предишен такъв случай, произвежда луксозните модели Галакси Зед флип (Galaxy Z Flip) и Галакси Ес 20 (Galaxy S20).
Заводът на Ел Джи Иннотек в Гуми днес също спря работа, след като бе потвърдени, че един от работниците е заразен с вируса, съобщи представител на компанията.
Заводът ще остане затворен и утре за дезинфекция.