Стане ли дума за Швеция, човек си представя една заможна, подредена и спокойна държава. Но нещата бързо се променят. Само през тази година е имало над 100 бомбени нападения, а престъпленията стават все по-брутални, съобщава „Дойче веле”.

„Казвате на децата си: ходете на училище, но вие самите сте престъпници, близо до ума е, че и те ще станат престъпници”, завява Махар Турки пред тълпа демонстранти, протестиращи срещу насилието в шведския град Малмьо.

Последният шокиращ случай на насилие е от ноември, когато две петнадесетгодишни момчета бяха простреляни. Едното почина, другото беше прието в болница с 10 огнестрелни рани.

„Успяхме да убедим много младежи да се обърнат към социалните служби или към полицията”, коментира Турки, който е лежал с затвора за тежки престъпления. Той е ливански имигрант в Швеция и много добре знае как действат престъпните групи. Неговата цел е да откъсне младите хора от престъпността и да им помогне да се измъкнат от влиянието на бандите.

Според него обаче институциите работят твърде бавно, но мисията не е невъзможна, защото много младежи са повярвали, че могат да променят живота си.

В Малмьо почти всяка седмица има атентати. Обикновено бомбите са част от конфликтите между престъпните кланове.

„Скоро ще стане като в Сирия, вече почти няма разлика”, коментира местен жител от емигрантски произход.

Полицията в Малмьо отчита спад на общия брой на престъпленията, но те стават все по-брутални.

„Тези младежи не изпитват респект към нищо, не ги интересува дори собствената им съдба, още по-малко за чуждата”, коментира Турки все по-малката възраст на престъпниците.

Все повече политици в Швеция смятат, че имиграционната политика на страната се е провалила и настояват за по-сериозни мерки.

Махар Турки настоява всички оръжия в Малмьо да бъдат конфискувани.

https://www.vesti.bg