В Черно море се водят боеве за стратегически важни платформи

0
227

©

В Черно море украинският флот води боеве с руската военна авиация около стратегически важните газови и петролни платформи, разположени между Кримския полуостров и Одеса. Миналата седмица руски самолет е стрелял по украинска военна лодка близо до една от платформите в северозападната част на морето, предава УНИАН, като се позовава на данни от британското разузнаване.

Платформите се управляват от “Черноморнефтегаз“, контролът над която след 2014 година бе поет от проруските власти на Крим.

След началото на войната Украйна нанесе удари срещу няколко контролирани от Русия платформи. Сега тези райони са обект на интерес и за двете сили, а контролът върху тях периодично преминава или към Украйна, или към Русия.

“Платформите имат ценни въглеводородни ресурси. Въпреки това, подобно на Змийския остров на запад, те също могат да се използват като бази за предно разполагане, места за кацане на хеликоптери и дислоциране на ракетни системи с голям обсег“, поясниха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Преди ден британското разузнаване съобщи, че руската армия в Украйна е изправена пред значителен натиск близо до Бахмут. Предвид ограничения им според британското разузнаване успех в участъка Купянск-Лиман, Руската федерация може да се опита да осъществи там настъпление на оперативно ниво, за да възстанови загубената инициатива на бойното поле.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник