В Украйна готвят нова вълна на мобилизация

0
172

©

Властите на Украйна подготвят нова вълна на мобилизация, съобщава германският вестник Die Zeit, като се позовава на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Олексей Данилов. Той обаче увери, че мобилизацията няма да излезе извън вече зададените параметри в началото на войната на 24 февруари 2022 година.

По думите на Данилов “мярката не е извънредна“. Мобилизацията тече от година и половина, като вече са преминали няколко етапа.

“Не е нужно да вдигате шум около това, всичко върви по плана, който имаме“, подчерта секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна пред местно радио.

Украйна обяви военно положение след началото на войната. Следователно всички мъже на възраст между 18 и 60 години следва да отбиват военна служба и да могат да бъдат призовани – освен ако не са освободени от служба по здравословни или социални причини. Точният брой на мобилизираните в Украйна до момента не е известен. Преди една година заместник-министърът на отбраната Хана Маляр определи числото на “няколкостотин хиляди“, припомня изданието.

По-рано на пресконференция, на въпрос дали трябва да бъдат призовани повече новобранци с оглед на големите загуби на ВСУ, президентът на страната Володимир Зеленски обяви, че военното ръководство настоява тъкмо за това.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник