Москва, 26 ноември – AiF-Москва.

В Съединените американски щати беше създадена нова разновидност на COVID-19, чиято смъртност при експерименти с животни е била 80%, според руското министерство на отбраната.

Това заяви началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов. Екип от Бостънския университет е създал хибриден вирус, който съчетава Омикрон и оригинален щам от Ухан, каза той. Експериментите, проведени върху мишки, показват смъртност от 80%.

Кирилов подчерта, че самото провеждане на подобен експеримент показва, че в САЩ няма система за държавен надзор в областта на генното инженерство и синтетичната биология. Освен това изследването е проведено за сметка на държавния бюджет на САЩ.

Генерал-лейтенантът добави, че Пентагонът има способността да наблюдава местоположението и използването на изключително опасни патогени в лаборатории по целия свят, както и да има достъп до резултатите от “етично и правно противоречиви” експерименти.

По-рано комисия от учени от Lancet заключи , че хипотезите, свързани с лабораторния произход на коронавируса, са вероятни. Експерти също съобщиха за възпрепятстване на САЩ при разкриването на подробности от изследвания върху вируси като COVID-19.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин призова ООН да проведе независимо разследване на участието на биолабораториите на Пентагона в появата на COVID-19.