В Самоков наградиха културни дейци по случай Деня на народните будители

0
5



В салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ в Самоков наградиха дейци от сферата на културата по случай Деня на народните будители – 1 ноември. 

В община Самоков има утвърдена традиция да бъдат награждавани самоковци по предложения на различни институции. Тази година предложения са постъпили от три институции. Отличията бяха връчени от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов. В салона на читалището присъстваха учители от училищата и детските градини в общината и културни дейци. 

Първи награда получи Веселка Николова. Тя е работила 40 години като преподавател по математика в училището в село Марица. През целия си живот е участвала в дейността на читалището, което тази година чества 85-годишнина. Николова е сформирала и част от групите към него. Тя получи плакет, парична награда и грамота. 

Второто отличие бе връчено на дългогодишния библиотекар в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“. Номинацията е за нейната всеотдайна работа. Тя е инициатор на проекти и организатор на редица прояви, които издигат авторитета на културната институция. Тя също получи грамота, плакет и парична награда. 

Третата награда получи музикантът Николай Тосков. Той има голям опит като директор на банка, но от години пее на самоковската сцена. През годините участва в различни оркестри и групи. Тосков е носител на редица престижни награди от национални и международни състезания и конкурси. Той получи също плакет и парична награда. 

„Това е един от най – хубавите български празници. На този ден ние отдаваме почит на редица велики българи, чиито имена са изписани на читалища и училища и то с право. Тяхната задача през онези смутни година е била със сигурност много трудна, но не съм сигурен вашата задача, която е в тези модерни времена – да успеете да запазите вниманието на младото поколение и да се опитате да го насочите в правилната посока“, каза кметът инж. Ангел Джоргов. Той поздрави всички и каза, че благодарен за това, което правят. 

„Повече от 13 века нашата родина е тук на тези земи, благодарение на хората, които са я будили и водили. Независимо дали това е било с меч в ръката, с перо, с книга или с кръст. Техният пример е пример и за нас, и трябва да остане такъв за следващите поколения. Самоков има в исторически план много принос за нашата българска история, но нашите будители са дали няколко знакови неща на България“, каза председателят на читалището Стоян Пашов. Той посочи, че е наше задължение и голяма отговорност да продължим всичко това. По думите му сега е време да изкажем благодарност на всички съвременни будители – учители, библиотекари и читалищни секретари. 

Програмата продължи с концерт на Силвия и Теди Кацарови, и Дичо. 



Източник БТА