В района на Запорожие решиха да проведат референдум за присъединяване към Руската федерация в началото на есента

0
576

Москва. 14-ти юли. INTERFAX.RU – Референдум за влизането на Запорожка област в състава на Руската федерация ще се проведе в началото на есента, съобщи ръководителят на временната администрация на региона Евгений Балицки пред репортери в четвъртък.

„Аз, като ръководител на военно-гражданската администрация на Запорожка област, реших да проведа референдум, който да се проведе в началото на есента. Механизмите се разработват. Референдумът ще определи какво искат и как искат жителите на Запорожка област да живеят”, каза Балицки.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. На 24 февруари той обяви началото на специална военна операция в Украйна. В момента Херсонска област е изцяло под контрола на руските сили, а Запорожие – частично.

На 1 юни прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че решенията, свързани с бъдещето на Луганската и Донецката народни републики, както и на Херсонската и Запорожката област на Украйна, ще бъдат взети от жителите на тези държави и региони.

По-късно Песков обясни, че решението за референдумите не трябва да се взема в Кремъл, а за това “необходимо е да се създадат подходящи условия”. На първо място е необходимо да се гарантира безопасността на жителите, подчерта той.