На 13 септември се навършиха 104 години от смъртта на полковник Антон Дяков – български офицер, герой от Първата световна война. По този повод г-жа Иванка Боянова – родственица на офицера, посети село Полк.Дяково. Тя беше посрещната сърдечно от жителите на селото. Събралото се множество изслуша разказа на Живко Марков от отдел „Нова и най-нова история“ на Регионален исторически музей – Добрич, за подвига на българските войници и офицери на Добруджанския фронт по време на Първата световна война.

Полковник Дяков командва 19-и пехотен Шуменски полк. Полкът участва в боевете за Тутракан на 5 и 6 септември 1916 г. След падането на града продължава да води бойни действия в Добруджа. На 13.09.1916 г. части на полка се сражават край село Азаплар. Тук пада убит полковник Дяков. Първоначално е погребан в селото, а впоследствие костите са пренесени във Военно гробище, град Добрич. През 1942 г. селото е преименувано на Полковник Дяково.

Г-жа Боянова положи цветя на паметната плоча, посветена на нейния славен родственик. Цветя бяха положени и на гроба на полковник Дяков във Военно гробище.