В община Тервел ще бъде изграден ритуален дом с финансов ресурс от 960 000 лева, осигурени с постановление на Министерския съвет, съобщават от кметската управа.
Домът за сватбени тържества ще бъде вдигнат в село Зърнево, където традиционно младоженците канят по 500-600 гости, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова. Местните хора от десетилетия поставят въпроса, че няма помещение, което да събере толкова много гости, и когато насрочват сватбите, се съобразяват с времето, за да бъдат на открито. Общината ще използва отпуснатите от правителството средства за изготвяне на проект и за строителството на сградата, за която има подходящ терен в центъра на селото. Техническото задание за ритуалния дом ще бъде обсъдено заедно с хора от Зърнево.
С ресурс от близо 169 000 лева в Зърнево ще бъде ремонтирана и улица, на която всички къщи са обитаеми, а стопаните обработват дворните си места, посочват от общината. С финансиране по министерското постановление ще бъдат реновирани и улици в селата Безмер, Поп Груево и Градница.