• Боян Чуков хвърли бомба за преговорите Москва-Киев и кой ще е големият печеливш от войната

Светът заговори за пробив в преговорите за мир между Русия и Украйна. Москва ограничава военните действия, в ход е и изготвянето на договор за неутралитет и неядрения статут на Украйна.

Международният анализатор и експерт по национална сигурност Боян Чуков обаче не смята, че на преговорите в Истанбул се е случило нещо, което заслужава толкова шум и коментари.

“Оценката на Антъни Блинкен е ясна – не вижда позитив в преговорите. Излезе информация, че руснаците се готвят да прехвърлят част от своите войски от Киев в Донбас, за да завършат обкръжаването на войските там.

Ако имаше нещо много сериозно на тези преговори, трябваше да продължават два дни, както се бяха договорили. Оказа се, че за 3 часа решиха всички проблеми.

Всичко ще бъде докладвано на Путин, който ще решава дали ще бъде така или иначеНито руската войска спира бойните действия, нито украинската артилерия спира да стреля по Донбас”, обясни той.

По думите му руснаците са направили много голям реверанс към своя партньор Реджеп Ердоган – да играе роля на посредник, за да придобие глобална тежест в новия свят, който се изгражда. Чуков подчерта, че преговорите са между Москва и Запада, а Киев е само един интерфейс и нищо повече. А среща между Путин и Зеленски щяло да има, когато Зеленски разпише капитулацията на Украйна.

“За службите за сигурност в Украйна експертите твърдят, че са разделени на 3 групи – проруска, близка до националистите от “Азов” и трета, която е под влиянието на западните специални служби.

Зеленски се безпокои, че ако стане много сговорчив по отношение на Москва, точно “Азов” ще го свали от власт. Пази своето място и да не бъде ликвидиран от радикалите в Украйна“, каза още Чуков пред Bulgaria ON AIR.

“От сателитите става ясно, че в Курска област се съсредоточава свръхмодерна руска техника. Въпросът е какво ще остане от Украйна и въобще ще остане ли нещо. Русия не се отказва от демилитаризацията и денацификацията. Русия казва: Няма да позволим повече украинската територия да представлява заплаха за нас”, изтъкна анализаторът.

Запитан за евентуалното приемане на Украйна в Европейския съюз (ЕС), той отговори: “Военният инструмент на ЕС е НАТО. Руснаците толкова ли са глупави, че ще позволят под друга форма НАТО да влезе на същата тази територия? Към август ще има по-сериозно решение на въпроса”.

Чуков отбеляза, че икономическият фронт е не по-малко важен – става дума за битка между Западния свят и Русия. В Европа само германската икономика е на профицит. “В момента, в който рухне германската икономика, целият ЕС се разпада“, категоричен е той.

Експертът призна, че е озадачен от присъствието на милиардера Роман Абрамович на преговорите за мир. Някои твърдят, че носи бележки от Зеленски към Путин и обратното, а Чуков очаква Абрамович да бъде ползван заради финансовите му възможности.

Изключително груба грешка е да се счита, че Русия предприе този ход без всичко да е съгласувано с Китай. Китайците все по-настойчиво застават на страната на руснаците.

САЩ в момента обявиха Китай за основен техен проблем. Китай е големият печеливш от всичко случващо се. Индия почти динамизира диалога с Китай и по нито един въпрос не прие предложението на САЩ да се включи в санкциите срещу Русия. 85% от въоръженията на Индия са руски”, коментира още Чуков.

https://blitz.bg/