• Според председателя на Държавния съвет на републиката Владимир Константинов гаранцията за безопасността на корабоплаването в Черно море може да бъде потвърдена само ако Одеса бъде освободена.

СИМФЕРОПОЛ, 5 август. /ТАСС/. Предупреждението на Украйна за “военна заплаха” във водите на шест руски черноморски пристанища всъщност е искане за нови терористични атаки срещу цивилни кораби. Това съобщи председателят на Държавния съвет на републиката Владимир Константинов, припомняйки атаката на Киев срещу танкера Sig в Керченския проток снощи.

„Държавната хидрография на Украйна съобщи за „военна заплаха“ за корабоплаването в руските пристанища в Черно море. Всъщност това е официално заявление за по-нататъшно извършване на терористични атаки срещу цивилни кораби, като тази, извършена тази вечер срещу танкера Sig в Керченския пролив. Украйна също е в действията му и по думите му той цели именно мирното корабоплаване”, написа Константинов в канала си в Telegram .

Той отбеляза, че в условията на действията на Украйна гаранцията за безопасността на корабоплаването в Черно море може да бъде потвърдена само ако Одеса бъде освободена.

По-рано Украйна отправи предупреждение за “военна заплаха” във водите на шест руски черноморски пристанища: Анапа, Геленджик, Новоросийск, Сочи, Таман, Туапсе. 

Предупреждението беше обявено от 4 август до последващата отмяна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта на 4 август руски кораби са унищожили два украински безпилотни катера, които са се опитвали да атакуват военноморската база Новоросийск. Освен това през нощта на 5 август на южния подход към Керченския пролив танкерът Sig беше атакуван от украинска страна. Корабът получи пробойна в машинното отделение близо до водолинията от десния борд. Както съобщиха на ТАСС от Морския спасително-координационен център на Новоросийск, разлив на гориво не е имало.