Само 29 починали от епидемията с коронавирус има в Китай за последното денонощие, което е най-малкият брой от почти един месец насам. Броят на новозаразените обаче леко се увеличи, с 2358 нови потенциални случая, а общо потвърдените са 78 497 души. Според последната засега официална статистика, 32 495 души в Китай са прекарали успешно заразата и са оздравели. 8 3346 случая пък се считат за сериозни.

В същото време Южна Корея обяви 334 нови случая на заразяване, с което общият брой на болните в страната достигна 1595 души. Това е най-големият брой заразени извън Китай, откъдето започна заразата.За последните 24 часа в Южна Корея няма починали от коронавируса. Общият брой починали в страната е 13.

В Иран официално потвърдените случаи са 139. Там 19 души са починали.

В Европа, официално беше потвърден първи случай на заболяването в Румъния, както и в Грузия, също и в Норвегия.

Положителен резултат от теста за коронавирус беше получен в института “МатеяБалса” в Букурещ. Това е пациент от окръг Гор, каза Молдован в ефира на телевизионния канал “Антена 3”. Пациентът е в добро здравословно състояние, не показва симптоми и ще бъде преместен в инфекциозна болница в Букурещ. Румънското външно министерство заяви във вторник, че италиански гражданин, пребивавал в страната от 18 до 22 февруари, е бил диагностициран коронавирус при завръщането си у дома.

В Норвегия болният е човек, завърнал се от Китай. Заразеният се завърнал в края на миналата седмица, но изглеждал здрав. В момента пациентът е у дома в изолация.

В Грузия, има потвърждение за болен грузинец, дошъл в страната след пътуване в Иран, през Азербайджан.

В Италия болните са вече 453, смъртните случаи са 12, 19 души са по-сериозно болни, а 3 официално се считат за оздравели. Повече от половината от случаите – 258 – са в района на Ломбардия. Заразени има в 9 от 20-те региона на Италия.

Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана, който стана епицентър на огнището на коронавирус в Северна Италия, заяви, че един от служителите му е заразен и самият той ще прекара две седмици в карантина като предпазна мярка. Фотилио уточни, че става въпрос за негов близък сътрудник.Според него, броят на заразените в Ломбардия и в цяла Италия не расте много рязко.

В Германия също има леко увеличение на разболелите се – 27 души, като 15 се считат за оздравели, а 2 са в критично състояние. Германският здравен министър Йенс Шпан обаче предупреди, че болестта навлиза в нова фаза – увеличават се случаите на хора, които не са ходили директно в Китай или Италия, а се заразяват от вече болни в Германия.

Тръмп увери,че всички, освен един гражданин на САЩ, заразени с новия коронавирус, са в добро състояние. “Нивото на разпространението на болестта у нас остава много ниско и тези хора се подобряват”, каза той.По официална статистика, в САЩ болните са 60 души, излекувани са 6.

Данните са към 18.00 ч. на 27.02.2020