В Калининградската кехлибарена фабрика е открит „крак на гном“

0
108
РЯДЪК И НЕОБИЧАЕН КАМЪК БЕШЕ ОТКРИТ ПРИ СОРТИРАНЕ НА СУРОВИНИ. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБАТА НА КАЛИНИНГРАДСКИЯ КЕХЛИБАРЕН КОМБИНАТ.
Редкият и уникален камък е добиван в Калининградския кехлибарен завод на държавната корпорация Rostec. Формата на кехлибара прилича на крака на хуманоидно същество: четири пръста и пета. Служителите на завода са нарекли находката „крака на гнома“, съобщиха от пресслужбата на компанията.

„Крака джудже“ тежи само 13 грама. Находката с размери 35 на 45 милиметра е открита при ръчно сортиране на суровини. Тази уникална форма се свързва със специфичното образуване на кехлибара. Смолата от реликтни иглолистни дървета, растящи на тези места преди повече от 40 милиона години, остана пластична за известно време и това направи възможно получаването на такава необичайна форма. Най-вероятно, според специалисти от кехлибарения завод, образуването на „стъпалото“ е причинено от малки препятствия, които променят „курса“ на кехлибарения поток. Може би клонки или клони на растение.

„Сред милиардите проби, които са преминали през мен по време на многогодишната ми гемологична практика, никога не съм срещала нещо подобно“, сподели Анна Дугина, специалист гемолог в Amber Plant.

Жителите на Калининград и гостите на града ще могат да видят този и други образци на кехлибар на седмия Международен икономически форум на кехлибарената индустрия, който ще се проведе в Светлогорск от 27 до 30 юни.

По-рано беше съобщено , че калининградски учени са измислили метод за проверка на автентичността на кехлибар със светлина.

https://www.mk-kaliningrad.ru/