Сред жертвите има още четирима румънци, трима германци, двама португалци, гражданин на Хърватия, Южна Африка и италиански шофьор на автобус.

РИМ, 4 октомври. /ТАСС/. Установена е самоличността на всички загинали при падане на автобус от 10-метров надлез в Северна Италия, девет от 21 са украинци. Това съобщиха на журналисти от кметството на Венеция.

Според местните власти сред жертвите има още четирима румънци, трима германци, двама португалци, гражданин на Хърватия, Южна Африка и италиански шофьор на автобус. Прокуратурата на Венеция започна разследване на инцидента. Според агенция ANSA случаят е квалифициран като убийство на пътя на няколко души.

Разследващите проучват записи от външни камери за наблюдение, за да възстановят динамиката на случилото се. Една от основните версии е внезапно заболяване на водача.

Тази катастрофа се нарича най-сериозната в района на Венеция през последните десетилетия. Автобусът, който е бил използван като совалка за транспортиране на туристи от Венеция до един от къмпингите в континенталната част на града, падна от надлез близо до жп гарата във вторник вечерта върху електрическите проводници и се запали. Пожарът бързо е потушен, което позволява овъглените тела да бъдат извадени. Загинали са 21 души, сред които две деца на 1 година и 13 години, а 15 са ранени, сред които и непълнолетни.

От фирмата, наела автобуса за превоз на туристи, посочиха, че возилото е ново. Оттам уточниха още, че автобусът е електрически и затова е доста тежък. По-рано медиите посочиха, че превозното средство е работело със смесено гориво, използващо метан. Има предположение, че пожарът е избухнал преди, а не след падането. Известно е, че преди падането автобусът се е движел с много ниска скорост. Разследващите изключват участието на други автомобили в инцидента.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро обяви граждански траур за жертвите. Италианското ръководство изказа съболезнования на близките на загиналите и ранените.

Има хипотеза за множество убийства на пътя в разследването, образувано от прокуратурата на Венеция , за момента без заподозрени, за катастрофата на автобуса, пълен с туристи, който катастрофира от надлез в Местре във вторник вечерта, след като откъсна мантинелата .

Идентифицирани са всичките 21 жертви на клането .

По данни на префектурата на Венеция това са девет украински граждани, 4 румънци, 3 германци, двама португалци, хърватин, южноафриканец и единственият италианец, шофьорът на автобуса, 40-годишен от Тревизо. Що се отнася до ранените, досега са идентифицирани 13 от 15-те хоспитализирани : петима украински граждани, четирима германци, двама испанци, хърватин и французин. Последните двама ранени, за които все още се води разследване, трябва да са украински гражданин и германец. Вечерта регион Венето пусна бюлетина, актуализиран до късния следобед : от 15 хоспитализирани, 12 са възрастни и 3 са непълнолетни. Десет са в реанимация.

Все още няма реконструкция, която да установи със сигурност причините за инцидента . Две са основните хипотези, които съдебните власти разглеждат за причините за трагедията : рискова маневра, с друг автобус и стара мантинела; или, добавено към това, заболяване от страна на водача, който не е могъл да контролира превозното средство. „В момента няма заподозрени – потвърди прокурорът Бруно Черки – докато мантинелата, зоната на падане на автобуса и самото превозно средство са иззети“.

„Черната кутия“ на превозното средство също беше придобита, „която ще бъде изследвана – обясни Черчи – само когато се знае, че не е еднократна операция. В противен случай ще изчакаме да се развие разследването, така че всички страни участващите могат да имат експертни становища“.

И докато колегите на загиналия шофьор Алберто Рицото, на 40 г. , тъжат за колегата си, когото определят като “експерт шофьор” (работил е в автобуси 7 години), разследванията се фокусират върху анализа на видео, заснето през моментите на катастрофата в „Умната контролна зала“ на община Венеция .

Камерата е насочена към основата на рампата, която води от Местре към Венеция, и изобразява горната част на надлеза, на участъка надолу към входния път към магистрала А4. Забелязвате автобуса до друг, вероятно спрял на светофара, който води наляво, към Маргера, и който има включена стрелка. Веднага след това забелязвате, че превозното средство се огъва и пада, докато другият автобус внезапно завива на знак Стоп. Не се виждат други превозни средства отпред.

И тук шефът на венецианската прокуратура изясни информацията за евентуално участие на други превозни средства в катастрофата. Няма следи от спиране, нито съприкосновение с други превозни средства”, каза магистратът. Динамиката на произшествието “вижда как автобусът се докосва и плъзга по мантинелата около петдесет метра и накрая с по-нататъшен тласък вдясно пада на земята”. Следователно другият автобус, обграден от автобуса на надлеза, не е участвал активно в инцидента. Но водачът на второто превозно средство беше първият, който се опита да помогне. При подаване на сигнала той хвърлил и пожарогасителя си към катастрофиралия автомобил, от който избухнали пламъците.

Именно свидетелските показания изключват катастрофиралият автобус да се е движил бързо. „Свидетелите – подчерта Черчи – казаха, че се е движил бавно, пътният участък първоначално е нагоре и във всеки случай обективно не позволява висока скорост“. Това, което вече се знае обаче е, че става въпрос за “клане на млади хора”, както веднага съобщиха спасителите.

И всъщност средната възраст на жертвите е много ниска. В списъка на починалите има дете само на година и половина – лекарите не успяха да определят точно възрастта му – и момиче на 11-12 години. Други разбити животи са тези на две 28-годишни момичета и едно на 30 години.

https://www.ansa.it/