Добрич, 31 август /Юлияна Христова, БТА/
Непълнолетен афганистанец е задържан под стража по искане на Районната прокуратура в Добрич. На влезлия без разрешение на територията на България чужденец, е повдигнато обвинение, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.
Младежът е намерен на 27 август близо до сградата на едно от районните управления на МВР в Добрич. Той е опитвал да обясни нещо чрез жестове и думи на чужд език, като споменал и Афганистан. Според притежаван от младежа личен документ, той е от афганистанско село и е непълнолетен, посочват от Апелативната прокуратура. При разговор с него чрез преводач е изяснено, че е преминал нерегламентирано през българо-турската граница при ГКПП-Лесово на 26 август. Прикрил се е в полуремарке, теглено от товарен автомобил с българска регистрация. Младежът е бил отведен от неустановено лице до границата от турска страна, след което сам се качил и укрил в полуремаркето, с което стигнал до Добрич.
По случая е образувано бързо производство, а афганистанецът е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. С определение на Районния съд в Добрич на обвиняемия вече е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, информират от Апелативната прокуратура.