В пространството на художествената галерия в Добрич ще оживеят пейзажи от Розовата долина, Средна Азия, бреговете на Сена и парижките кафенета в 58 творби на именития художник Александър Петров-Лавандулата /1916-1983 г./, съобщават от културния институт за експозицията, която се открива на 25 февруари.

 Художникът е сред авторите, които изграждат облика на българското изкуство през втората половина на 20-и век, съчетавайки синтезираната пластичност на образа с националното като дух и тематика, и обръщане към традицията и историята, отбелязва кураторът на изложбата Сузана Карамфилова.
В изложбата са включени живописни платна, рисунки, литографии, ескизи от всички основни цикли в творчеството на Александър Петров – “Лавандула”, “Розобер”, “Море”, “Средна Азия”, “Париж”, “Младост” – притежание на галерията в Добрич и на семейството на художника.

В края на 50-е и през 60-е години Александър Петров посещава подбалканските полета, изследва фолклора и народните носии, от които извлича багрите и духа, с които греят картините му, претворили Розовата долина, посочва кураторът на изложбата. При творческата командировка на художника в Самарканд, Бухара и Хива слънцето на Средна Азия променя колорита на неговата живопис, която става още по-светла, жизнена и топла. От многократните си пътувания до Париж, вдъхновен от архитектурата и историята на града, художникът донася множество рисунки, скици и акварели, допълват организаторите на изложбата.

Експозицията ще остане в художествената галерия до края на март, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.