В Балчик днес беше открит барелефът на Клара Петкова – основоположник на историко-археологическата сбирка на града през 1961 година. Барелефът е на сградата на музея в Балчик. На 2 април през 1969 година тази сбирка се трансформира в държавен музей, а на 25 декември същата година Петкова е назначена за уредник. Автор на барелефа е скулпторът Венцислав Марков.

Като наследници на Клара Петкова наш дълг е да опазим националното ни богатство и да го предадем на идните поколения – каза в словото си Радостина Енчева – директор на Историческия музей в града.

Клара Петкова е родена през 1908 г. в Балчик. Завършва средното си образование в Добрич, а висшето в Париж. През 1930 г. се завръща в родния си град и става учител в Частното българско училище. Участва активно в обществения живот на града ни, а през 1932 г. става секретар на сформирания „Дамски кръжок” към Българското културно общество…Клара Петкова проявява особен интерес към музейното дело и историята на родния и край.  През 1960 г., когато е вече пенсионер, Градският народен съвет и възлага задачата да създаде музейна сбирка. На 20 октомври 1961 г. такава е обособена към НЧ „Паисий Хилендарски”. Тя включва три отдела – археологически, етнографски и национално-освободителни борби и революционно движение“ – припомни Енчева.

Клара Петкова има голям принос и в създаването на художествен отдел. Благодарение на събрани творби и с помощта  на Националната художествена галерия през 1966 г. е открит официално и художествения отдел. През 1969 г. е открита първата изложба „Балчик и морето”.

Като възпитаник на учителката по френски Клара Петкова, кметът Николай Ангелов заяви, че за него е чест да открие този барелеф и да почете паметта на един истински будител.

„Клара Петкова беше един забележителен общественик. За мен това е един истински будител и се радвам, че тя не е забравена. Дано всички, които минават по този площад, поглеждайки към това интелигентно лице, да знаят, че винаги е имало и ще има българи, които да милеят за нашето образование, култура, историческо дело, художествена галерия“ – подчерта той заслугите и.

Дъщерята на Клара Петкова – Стефана, е много развълнувана от признанието – каза на откриването от нейно име Илияна Димитрова. Тя припомни латинската сентенция, която е била поместена на поканата при откриването на градската художествена галерия: “Ars longa, vita brevis (Животът е кратък, изкуството е вечно). Пожелавам на най-малките и на всички млади хора този наш кратък живот да го посветим на стойностните неща и на тези, които нямат преходност. Нашият духовен град заслужава това.“

Събитието на 2 април бе част от честванията 60 години Исторически музей, които ще завършат на 21 и 22 юли, когато Балчик ще е домакин на научна конференция “Опазване и популяризиране на културно – историческото наследство в българските музеи. Проблеми и предизвикателства на съвремието”.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

https://bnr.bg/varna