С удължените противоепидемични мерки е сигурно, че първият фестивал за годината в община Балчик – фестивалът Лазаровден на 11 април, няма да се проведе.

Обичайно на този празник творчески колективи от цялата община – около 250 души от всички читалища и пенсионерски клубове, се събираха, за да пеят и танцуват в седмицата преди Великден, припомни Елица Стайкова – секретар на читалището – организатор „Васил Левски“ – Балчик.

С голяма въпросителна е и събитието, което открива фестивалния сезон в началото на юни в Балчик.

Замислен като голям празник, десетият международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ е с вероятност да не се проведе. Организаторите от сдружение „Музикален свят – Балчик“, хорът домакин „Черноморски звуци“ при читалище „Паисий Хилендарски“ и основният спонсор Община Балчик не са взели все още решение, съобщи директорът на фестивала Валентина Георгиева.

Девет са потвърдилите състави, те са от Естония, Великобритания, Румъния, Русия, Чехия, Финландия, Полша, Германия, запитвания има и от български състави. Някои вече са закупили самолетни билети.Две големи имена в хоровото изкуство са приели поканата да водят творческите ателиета – работилница за смесени хорове с Масис Гюзбек – младото голямо име от Турция, както гъркинята Рози Мастросава – световен шампион с хоровия си състав. Имена, които заслужава празничното десето издание на хоровия фестивал „Черноморски звуци“ в Белия град.

https://www.bnr.bg