Община Балчик е готова с проект за възстановяване на велоалеята до курортния комплекс “Албена” с дължина 8.7 километра, съобщават от кметската управа. Трасето, което е в сервитута на общинския път DOB 1149, е изградено преди повече от трийсет години и по него има компрометирани участъци. В началото на алеята ще бъде поставена информационна табела за туристическите забележителности в общината.
Предвижда се по трасето да бъдат възстановени над 6500 квадратни метра от асфалтовото покритие, което на места е напълно разрушено, посочват от общината. При ремонта ще бъде положен асфалтобетон и ще бъдат рехабилитирани участъците до спирките на обществения транспорт за вилните зони “Изгрев” и “Овчаровски плаж”. Ще бъдат изрязани клони на храсти и дървета, които са надвиснали над трасето. Велоалеята ще бъде маркирана с боя с перли според стандарта, а по цялата й дължина ще бъдат монтирани пътни знаци, указващи движението по нея, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.
Проектът за ремонтните работи в сервитута на пътя между Балчик и “Албена” е за близо 263 000 лева. Инициативата на общината очаква подкрепа с европейски средства чрез местната инициативна група “Балчик-Генерал Тошево”.