Върховната рада на Украйна освободи Олексей Резников от поста министър на отбраната

0
158

©

Върховната рада на Украйна гласува освобождаването на Олексей Резников от поста министър на отбраната на Украйна. Решението е подкрепено от 327 народни представители на Украйна, предаде УНИАН.

Народният представител на Украйна Ярослав Железняк съобщи в Telegram, че в парламента Резников е заявил, че военната помощ за Украйна е достигнала 100 млрд. долара (182.57 млрд. лева).

“За шест месеца (в Министерството на отбраната на Украйна) са заведени 200 000 бронежилетки и 150 000 каски. Доставени са 1,5 милиона зимни униформи и 2 милиона летни униформи. Приети са над 200 образци западно оръжие“, е посочил Резникова. 

Вече бившият министър е допълнил, че са въведени в експлоатация повече от 30 модела украински БПЛА. Резников е отбелязал, че не всички страни от НАТО са достигнали нивото, на което се намира сега Украйна. Той също така е заявил, че “реформата в областта на обществените поръчки е към финал”, а Агенцията по ресурсите трябва да покаже резултати през октомври.

Железняк е отбелязал, че Резников е завършил доклада си с думите: “За мен беше чест”.

Оставката на Олексей Резников като министър на отбраната е предшествана от различни спекулации за възможни корупционни практики за храни, военни униформи и оборудване за армията.

През септември украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно видеообръщение, че е взел решение да освободи министъра на отбраната Олексей Резников и посочи за негов заместник Рустем Умеров.

Зеленски отбеляза, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник