ВЪПРЕКИ ЕПИДЕМИЯТА, ЩЕ ПОЛУЧИМ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

0
746

Западно и Средноевропейският митрополит Антоний ще донесе в България Благодатния огън от Йерусалим и ще бъде придружаван само от директора на Дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов. Поради мерките за сигурност в Израел, те няма да напускат самолета, а огънят ще им бъде занесен там по определен от израелските власти ред.

За тази възможност съобщи преди няколко дни Министерството на външните работи на Израел. То обеща да даде възможност на православните страни да спазят тази пасхална традиция, но без да се допуска участие на външни лица в богослужението на Божи гроб. Службата ще бъде водена от Йерусалимския патриарх в присъствието на десет-петнадесет души в храма. Делегациите, които искат да получат Възкресния огън, ще чакат на летището.В Израел делегацията ни няма да слиза от самолета, а ще получи огъня при строги мерки за сигурност. След това правителственият самолет ще кацне в София, часове преди Великденската служба. Все още не е ясно как огънят ще бъде разпространен сред вярващите.

„Ще получим огъня по ред, който Израел ще установи, а след това ще го върнем в България за този светъл празник“, каза западно и средноевропейският митрополит Антоний.

Митрополит Антоний призова християните да останат по домовете си за Великден и Цветница и да се молят там, а църковните служители ще отправят молитва за всички в храмовете.

Българската православна църква се солидаризира с апела хората да си останат в домовете на Великден, каза митрополит Антоний в отговор на призива на ген. Венцислав Мутафчийски да не се излиза от домовете на най-светлия християнски празник.

„Както чухме от призива на Негово светейшество патриарх Неофит и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, каза владиката. И допълни: „Но както вече стана известно, храмовете ще бъдат отворени. „Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряни, защото се грижат за душите на вярващите“, категоричен бе митрополитът. Той съобщи,че по време на великденските богослужения свещениците ще бъдат с маски. Негово високопреосвещенство отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките. „Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.