Американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско! Претърсиха го и респектираха персонала. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е отпреди дни по време на съюзническо учение в Чешнегирово.

Сега собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение, информира Нова телевизия.

Фабриката буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. Група военни, въоръжени с къртечници и автомати, прескачат ограда и нахлуват в цеха.

Действието се развива на 11 май. Документирано е от няколкото охранителни камери, разположени в цеха. Около 13.30 часа седем въоръжени войници прескачат оградата и нахълтват в цеха за нестандартно оборудване на рафинерии за олио.

Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.

„Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика „Седал!Седал!“. Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас.

Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето”, разказва Георги Нешев, който работи в цеха.

„Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх”, спомня си колегата му Васко.
Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха.

Това показват и кадрите от охранителните камери. След като извършили  т.нар „прочистване“ на обекта, напуснали сградата.

От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112, а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата. Той от своя страна отишъл до военното летище, за да потърси обяснение за действията на натовските войници.

https://blitz.bg