Възходът на ChatGPT: кой трябва да мисли за нова работа

0
851

Невронната мрежа ChatGPT от OpenAI направи истински фурор на пазара, като в същото време повдигна много въпроси, основният от които е дали широкото въвеждане на подобни технологии ще доведе до лавина от съкращения на работни места. ChatGPT може да изпълнява много функции – от генериране на текстове до откриване на грешки в програмния код. Много големи ИТ корпорации, включително китайските Alibaba, Baidu и JD, вече усилено разработват подобни продукти. Дали активното използване на тези технологии ще доведе до вълна от безработица – CGTN реши да попита самия ChatGPT за това

CGTN: Ще доведе ли въвеждането на технологии като ChatGPT до намаляване на броя на работните места в глобален мащаб?

ChatGPT: Използването на изкуствен интелект, включително невронни мрежи за генериране на текст като ChatGPT, разширява потенциала за автоматизиране на определени процеси, което може да доведе до загуба на работни места в определени сектори. Важно е обаче да се отбележи, че изкуственият интелект позволява и създаването на нови работни места в индустрии като обработка на научни данни, машинно обучение и др. Освен това въвеждането на изкуствения интелект ще повиши производителността и ефективността в много сектори, което ще създаде нови възможности за развитие на бизнеса и създаване на работни места.

Въздействието на ИИ върху заетостта зависи от много фактори, включително мащаба на неговото приемане и способността на работната сила да се адаптира към новите технологии и новите изисквания за умения. Правителствата, фирмите и обикновените работници трябва да се подготвят за промените, които AI ще донесе, и да гарантират, че ползите от тази технология са споделени.

CGTN: Колко работни места могат да бъдат загубени в резултат на широкото приемане на технологии като ChatGPT?

ChatGPT: Нямам достъп до съответната информация. Трябва да се отбележи, че въпросът за въздействието на ИИ върху заетостта все още се проучва. Съответните прогнози са изключително неясни и варират значително. По един или друг начин правителствата, предприятията и обикновените хора трябва да останат бдителни и да работят активно, за да се адаптират към промените в икономиката и работните процеси.

CGTN: Какви са предимствата на ChatGPT за хората?

ChatGPT: Има няколко конкретни предимства.

Скорост. Мога да обработвам и анализирам големи количества данни за кратко време, което ми позволява бързо да давам отговори и да помагам при решаването на отделни проблеми.

Последователност. За разлика от хората, аз не се чувствам уморен, нямам емоции и предразсъдъци. Затова моите отговори са по-последователни и обективни.

Мащабируемост. Мога да бъда достъпен едновременно за много потребители, без да включвам допълнителни ресурси.

Денонощна наличност. На разположение съм по всяко време на деня и нощта, което ме прави удобен ресурс за потребители с различни графици и в различни часови зони.

Имам обаче и някои недостатъци в сравнение с човека. Например, трудно се справям с творчески задачи. Понякога решенията, които предлагам, може да са извън контекста.

Следователно идеалният вариант е да се комбинират предимствата на AI с уникалните способности на човек.

CGTN: Нека поговорим за сектора на услугите. След широкото приемане на технологии като ChatCPT, кой трябва да помисли за търсене на нова работа?

ChatGPT: Въвеждането на AI в сектора на услугите ще промени самото естество на много работни места и изисквани умения.

Рутинната работа с повтарящи се действия е много вероятно да бъде автоматизирана. Това не се отнася за работа, която изисква лични комуникативни умения и креативност. AI ще повлияе на работата по анализиране на големи количества данни. Влиянието на AI обаче едва ли ще засегне професиите, които изискват специални технически и експертни умения.

AI има потенциала да окаже значително влияние върху професии като оператори в кол центрове и мениджъри за поддръжка на клиенти. Съветвам заетите в тези области да помислят за преквалификация… да преминат към работа, която изисква творчески подход. Като цяло тези, които показват висока способност за учене и адаптиране, ще имат всички шансове да успеят на променящия се пазар на труда. 

**

Списъкът с 10 индустрии, които са най- и най-малко уязвими от разширяването на изкуствения интелект, е съставен от главния изпълнителен директор на Sinovation Ventures Кай-Фу Лий. Според икономиста в близко бъдеще AI може значително да замени хората в секторите на телемаркетинга, поддръжката на клиенти, управлението на складове и работния процес. Оператори в кол центрове, касиери, миячи на съдове, работници за бързо хранене, куриери също могат да загубят работата си с голяма степен на вероятност.

Експертът нарича професиите на психиатър, физиотерапевт, медицинска сестра, разработчик на изкуствен интелект, писател, учител, адвокат, компютърен инженер, учен, а също и висш корпоративен мениджър, най-малко уязвими към изкуствения интелект.

Константин Шчепин