ВЪЗСТАНОВЯВАТ ПАМЕТНИКА НА КУЛТУРАТА ТЕМЕЛКОВИЯ ХАН В БАЛЧИК

0
1217

Започнаха укрепителни дейности на Темелковия хан – една от най-старите сгради в Балчик и паметник на културата от местно значение. Частично запазената сграда се намира на главната улица “Черно море”, недалеч от храм “Св. Георги”, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Темелковият хан имаше 11 наследници и от последното десетилетие на миналия век е необитаем вследствие на пожар и наследнически спорове, разрешени с продажба през 2013 г. Година по-късно емблематичната за Белия град сграда бе проучена с цел възстановяване в автентичния й вид от новия собственик.

След осем години тромави процедури и отново смяна на собственика виждаме скеле, за което заместник – кметът по устройство на територията Димитрин Димитров обясни, че вървят укрепителни дейности: „Сградата има внесен проект за одобряване от главен архитект – бистро и  хотелски стаи. Вероятно до началото на летния сезон ще бъдат основните дейности по укрепване на сградата, за да се укрепи конструктивно съществуващата част към момента. След строителната забрана вероятно ще продължи изграждането на новите помещения и довършването на обекта във вида, в който е проектиран“.

Сградата е строена малко след Освобождението. За това свидетелства запазен надпис на фасадата – “1883 Иванчо Темелковъ”.