ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ СЕ ЗАПОЗНАХА С РАБОТАТА НА РАЙОНЕН СЪД – ДОБРИЧ

0
503

Ученици от петите, шестите и седмите класове на Средно училище „Любен Каравелов“ посетиха Районния съд в Добрич. Визитата им бе организирана по повод Деня на Българската конституция и празник на  юристите и съдебните служители, който се отбелязва на 16 април.

Гостите бяха посрещнати от съдебния администратор Албена Димитрова, която припомни, че на 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция, като акцентира върху провъзгласеното с нея разделение на властите и равенството на гражданите пред закона. „Търновската конституция е безспорен успех в стремежа на българите да поставят своето общество и държавата си върху демократични основи“, посочи Димитрова.

Тя запозна учениците с работата на магистратите и на съдебната администрация. На посетителите бе обяснено кое място в съдебната зала е отредено за съдебния състав и къде застават останалите участници в съдебните процеси.  Децата влязоха в ролите на съдии, прокурор, адвокат, подсъдим, съдебен секретар и си направиха много снимки за спомен.          Инициативата продължи с информационен тур в съдебната сграда. Пред учениците бе представена дейността на отделните звена на съдебната администрация в Районния съд – регистратура, деловодства, служба „Бюро съдимост“.

На всеки от гостите съдебният администратор Албена Димитрова подари Конституцията на България с пожеланието да я прочетат, да знаят правата си и да изпълняват задълженията си. Всички ученици получиха и информационни материали на правна тематика.