Въздушнодесантните части блокираха Артемовск от две страни

0
214
  • Министерство на отбраната: Въздушнодесантни части блокираха Артемовск от северните и южните покрайнини
МОСКВА, 19 април – РИА Новости. Десантно-щурмовите отряди, подкрепяни от ВДВ и силите на Южната група на руските войски, продължават боевете за Артемовск – те са овладели още три квартала, съобщиха от Министерството на отбраната.

“В донецкото направление щурмовите отряди освободиха три квартала в северозападната, централната и югозападната част на град Артемовск за един ден. Десантните войски блокираха града от северните и южните покрайнини”, се казва в доклада.

Щурмовите отряди бяха подкрепени и от оперативно-тактическа и армейска авиация заедно с артилерия.
„През изминалото денонощие авиацията извърши четири полета, артилерията на групата изпълни 67 огневи удара“, каза военното ведомство.

Украинската армия се опита да контраатакува в района на селата Ступочки и Красное и в северозападната и централната част на Артьомовск , но всички тези опити бяха осуетени.
Само за един ден Въоръжените сили на Украйна загубиха в Донецка посока:

около 380 военнослужещи;
резервоар;
две бойни машини на пехотата;
пет бойни бронирани машини;
осем коли;
самоходна артилерийска установка “Акация”;
гаубица Д-20;
бойна машина MLRS “Град”.

А в района на Красногоровка ( ДНР ) е унищожен складът за боеприпаси на 68-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна.
Артемовск се намира северно от Горловка . Това е важен транспортен възел за снабдяване на украинската групировка в Донбас . Повече от шест месеца извън града се водят ожесточени битки.
Миналата седмица основателят на Wagner Group Евгений Пригожин каза, че руски части са поели контрол над 80 процента от Артемовск, включително всички административни центрове, заводи и фабрики. За пълно обкръжение на града обаче е рано да се говори, каза той.