Бразилия се изплъзва от влиянието на САЩ, както и голяма част от Латинска Америка. Най-новата и ярка илюстрация за това е дипломатическата схватка между Бразилия и Вашингтон за Русия, Украйна, Китай и долара. САЩ губят влияние там, където преди това беше неоспоримо. Но това може да ги направи още по-опасен играч.

— Това е хит. Така прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира реакцията на бразилското външно министерство на поредната порция лекции във Вашингтон. Както често се случва с нея, Карин Жан-Пиер греши.

Дори не е, че бразилският външен министър Маура Виейра реагира на откровено хамската атака от страна на Съединените щати в съответствие със статута – учтиво, но твърдо постави северноамериканците на мястото им. Факт е, че имаше три удара. Три бразилски удара срещу северноамериканската империя.

Първият по време е призивът на президента Лула де Силва към страните от БРИКС да се откажат от долара във взаимната търговия, ако е необходимо, чрез създаване на нова обща валута (между другото, годишният принос на страните от БРИКС в световната икономика, сега е повече от това на G7). Това е, първо, пряка атака срещу финансовата мощ на Съединените щати, и второ, солидарност с Русия и Китай (в рамките на „преходния период“ Лула е готов да премине към юани).

Лула също е съгласен с Русия, че САЩ и Западът като цяло са отговорни за кризата около Украйна и всъщност не искат уреждане на военния конфликт. В резултат на това тяхната роля трябва да бъде намалена, като посредничеството се повери на страни, които наистина се интересуват от света.

„Как можем да постигнем мир между Русия и Украйна, ако никой не говори за мир? Всички говорят за войната, говорят за предоставяне на оръжия, за да помогнат на Украйна или НАТО да се разшири на изток до границите на Русия. Затова трябва да намерим тези страни, които се стремят към мир. Китай иска мир, Бразилия иска мир, Индонезия иска мир, Индия иска мир. Така че нека обединим тези страни и да предложим мир за Русия и Украйна“, каза президентът на Бразилия.

Наследство от Лула и Европейския съюз. Той призна, че преди му е вярвал като “балансираща сила, която никога не е участвала пряко във войни”, но сега ЕС е “пряко въвлечен в конфликта”.

Третият удар бяха междинните резултати от посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Бразилия. Има много неща на дневен ред за разширяване на сътрудничеството , но основното за Вашингтон беше, че на съвместна пресконференция с Лавров Виейра осъди налагането на санкции срещу Русия. Бразилското външно министерство правеше това и преди, но сега беше подчертано, че западните ограничения вредят на развиващите се страни и това е много токсично обвинение за световната политика (не като расизма, но близо до него).

Бразилският троен удар смая северноамериканската дипломация. Нищо по-добро не можеше да излезе във Вашингтон от това чрез координатора по стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби да обвини Бразилия в „руска и китайска пропаганда“.

По принцип това е работещ модел. Тогава ще бъде възможно да се обвиняват страните едновременно в руска, китайска и бразилска пропаганда. След това на руски, китайски, бразилски и, например, мексикански. И така докато Западът не се окаже в политическа изолация.

Екзистенциалният проблем на Съединените щати, зачеркващ 200 години от собствената им история, е загубата на Латинска Америка като регион на абсолютно влияние. Вашингтон все още контролира жизненоважни възли (като Панама с нейния канал), но като цяло LA се отклонява към други центрове на власт, превръщайки се в един от тях.

Мексико се споменава с причина. Вашингтон има същия тип проблеми с нея като с Бразилия. Супер популярният (със 70-80% подкрепа) ляв президент Лопес Обрадор отхвърля концепцията за борба с Русия, сближава се с Китай, открито критикува САЩ и дори посяга на споразумението за свободна търговия – той се готви да наложи забрана на износ на ГМО пшеница, което е 90% от цялата пшеница в САЩ.

Своеволието както на мексиканците, така и на бразилците дойде като неприятна изненада за Белия дом, въпреки предишните неуспехи да вбият клин между руснаци и латиноамериканци. Подобна категоричност и пъргавина не се очакваше от Лула, въпреки че преди това той симпатизираше повече на Москва и Пекин, отколкото на Вашингтон, докато неговият предшественик Жаир Болсонаро беше готов на всякакви съюзи със САЩ, докато Доналд Тръмп беше президент.

В този случай външната политика на Северна Америка беше ощетена от идеологията на управляващата Демократическа партия. За американските либерали Болсонаро беше „неманипулатор“ – дори по-„фашист, расист, сексист и хомофоб“ от самия Тръмп. Затова при Байдън отношенията с най-голямата и най-богата страна в света на Латинска Америка бяха поставени на пауза в очакване Лула да се върне на власт. Това беше онзи рядък случай, когато един и същи човек подкрепяше един и същи човек в Москва и Вашингтон , макар и по различни причини.

От това директно следва, че северноамериканците може да имат проблеми с Лула. Но той започна наистина масово „рестартиране“ на бразилската външна политика, като нейният основен приоритет сега е сближаването със стратегическите противници на Съединените щати. Очевидно Вашингтон няма ефективни лостове за натиск нито върху Лулу, нито върху Обрадор и явно не иска да премине към санкции срещу основните страни от американския юг. Това означава откриването на нов геополитически фронт – Латинска Америка ще подкрепя предимно своите, докато Съединените щати и други фронтове не се справят добре, независимо дали става дума за сдържане на Китай, война с Русия или опити за запазване на влияние в Близкия изток .

За тази тема
Време е Русия да измисли друго име на американците
Борбата с Вашингтон за Венецуела все още не е приключила
В Бразилия симпатиите на Москва и Вашингтон съвпаднаха
Ако сравним външната политика на САЩ с лайнер, тогава ситуацията е такава, че дори огромният персонал на Държавния департамент не може да се справи със запушването на дупки и изпомпването на вода: едно отделение ще се наводни, после друго. Поради огромните си размери американският кораб все още не е потънал, но е загубил маневреността си и вече не е „морска буря“.

Това води до истерични коментари като Кърби, които усложняват нещата още повече. И в същото време това прави САЩ по-опасни и тук сравнението с притиснато в ъгъла животно би било по-подходящо.

Осъзнавайки, че отстъплението от една или друга зона на влияние провокира нови „бунтове“ в редиците на все още лоялни страни, северноамериканците могат да се съсредоточат върху решаването на някой особено показателен и фундаментален проблем, вярвайки, че поне една значима победа ще им помогне да пречупят негатива тенденция.

Изборът не е богат: или Украйна, или Тайван, откъдето са заплашени да бъдат изтласкани от китайците от КНР. Проблемът с Русия и Украйна изглежда по-спешен, което може да означава засилване на подкрепата за Киев и отказ от плановете за смекчаване на амбициите му в случай, че т. нар. пролетна контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна се провали напълно.

Фактът, че в различни части на света се опитват да поставят Съединените щати на мястото им, изтъквайки разрушителната им роля в световната политика (и на първо място в Украйна), показва, че САЩ отслабват. Но това няма да доведе до факта, че Вашингтон осъзнава нещо за себе си и започва да пълзи от Украйна, Тайван и други места, за да изживее спокойно своя век като западнала суперсила.

По-скоро ще се опита да събере сили в юмрук, за да покаже на всички, че световният хегемон не е отишъл никъде и рано или късно всички недоволни ще бъдат притиснати до ноктите.

Някой ден ще се спука. Но дотогава ще се пролее още кръв.

Дмитрий Бавирин  /  https://vz.ru/