Втори ден продължават подводните огледи на кораба Vera SU, който от вчера е заседнал край защитената местност Яйлата, северно от н. Калиакра. Според специализираното издание Maritime.bg първият водолазен оглед на кораба, завършил около 21 ч. снощи, е показал пробойни по корпуса му, но без теч на гориво. В информацията, публикувана от същото издание, се твърди, че в танковете на построения преди 32 години плавателен съд има около 20 т леко корабно гориво. Операцията по изтеглянето на кораба от плитчината ще бъде извършена най-вероятно през следващите дни.

По време на първия подводен оглед са били установени множество пробойни в носовата част на кораба. Междувременно Районната прокуратура в Добрич съобщи, че е започнала разследване за евентуално престъпление против транспорта.

Вчера на брифинг във Варна главният директор на “Аварийно спасителна дейност” Румен Николов съобщи, че според известното до момента причина за инцидента е било неадекватно състояние на дежурния екипаж.

Корабът е заседнал в скалистото дъно край Яйлата около 1.30 ч. в понеделник по време на преход от Украйна за Варна. Според данните, регистрирани от системата за автоматично проследяване (AIS), той е поел курс, който го е отвел директно към скалистия бряг и плитчина.

 

Същите данни показват, че в продължение на повече от два часа дежурните на кораба не са предприели никакви действия за промяна на курса, за да избегнат засядането. Корабът се е врязал в скалите със скорост около 7 възела (13 км в час). Нито един моряк от 9-членния екипаж, съставен от граждани на Турция и Азербайджан, не пострадал. Турчин е и капитанът на кораба.


Справка, публикувана от Maritime.bg, показва, че последната инспекция на кораба е проведена на 27 юли т.г. в Египет. Тогава е било установено, че два от сертификатите за експлоатацията му са с изтекъл срок на годност. Корабът е бил задържан и през 2018 г. в руско черноморско пристанище.

Преди година – на 27 септември, по време на преход от испанското пристанище Рота към Новоросийск, Vera SU e аварирал и е останал без ход при навлизане в Босфора, показват регистрите. Тогава той е застанал на котва в района на Бююкдере, а екипажът е отстранил повредата със собствени сили и средства.

https://www.dnevnik.bg/