Задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца. Част от моряците бяха освободени още вчера около 20:00 часа. Разпитите с капитаните на екипажите са продължили до късно снощи. Посолството ни в Румъния през цялото време оказва съдействие на моряците ни.

“И останалите четирима моряци бяха освободени още снощи, но останаха да пренощуват на един от корабите, като тяхното желание беше да се запечатат и трите кораба от прокуратурата в тяхно присъствие. Капитаните последни напускат кораба и един от моряците, и около 9:00 часа тази сутрин би трябвало да завърши цялата процедура. С удовлетворение можем да кажем, че и десетимата наши моряци са на свобода и съответно и останалите тук четирима ще се върнат в България”, каза по БНТ Радко Влайков – посланик на България в Румъния.

По думите му, корабите продължава да са задържани от румънските власти. За времевите срокове обаче е трудно някой да може да прогнозира – това може да се случи в рамките на 2-3 дни, но може да се случи и в рамките на 10 години. От гледна точка на процедурата, прокуратурата трябва да излезе с окончателно становище около целия случай. Очаква се и официален писмен отговор от МВнР на нашата нота с разяснения, поясни той.

Посланик Влайков подчерта още, че от момента на задържането, нашите власти са влезли във връзка с моряците, както и с бреговата охрана, прокуратурата и консулската дирекция на МВнР. Той отбеляза, че в резултат на тези усилия се е стигнало до сравнително бързо решение за освобождаването на моряците. https://trud.bg/