Миналата седмица 16-годишният Касиус-Кон Глей бе намерен застрелян в разбит автомобил насред Вашингтон – четвъртият убит младеж от началото на годината в американската столица с нейните 700 000 жители. Миналата година в града са регистрирани 198 убийства, включително на 11 младежи, повечето извършени с огнестрелно оръжие.

За съжаление, това не е нещо необичайно за САЩ. Подобно е положението и в другите американски градове. Само че в медиите попадат единствено случаите с особено много жертви или проявите на амок в училищата. Новините за тях предизвикват вълна от недоволство, кратка, почти ритуална политическа размяна на удари, а после всички отново се потапят в делника.

Само от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ са се разиграли над 140 т.нар. mass shootings (масови престрелки) – при които някой използва огнестрелното си оръжие и наранява или убива поне четирима души.

Пистолети без регистрация

А през 2020 година в САЩ от куршуми са загинали близо 20 000 души: убити от нападател, простреляни при арест или при инциденти и не на последно място – издъхнали при самоубийство.

“Чума” – така Джо Байдън нарича насилието, произхождащо от оръжията в САЩ, и обещава да действа. Но всъщност не може да направи много и неговите президентски разпоредби за повече контрол над притежаването на оръжие са по-скоро безпомощни: по-силен контрол над пистолетите без регистрационни номера; забрана на приставките, с които полуавтоматичните оръжия стават автоматични; членовете на семейството в бъдеще по съдебен път да могат да забранят на някого, който е изпаднал в емоционална криза, да купи оръжие; разяснителни кампании в по-бедните квартали и годишен доклад за незаконната търговия с оръжие.

Втората поправка към конституцията на САЩ изрично дава право на притежаване на оръжие на американските граждани. Преди всички избори по този въпрос се спори, кандидатите са под прицела както на оръжейните лобисти, така и на противниците на притежаването на оръжие. Проучване на института “Пю” показва, че собствениците на оръжия приравняват това право със свободата на мненията, на пресата и на религията. 30 процента от американските граждани притежават огнестрелно оръжие, сред белите мъже процентът е 50, сред мъжете и жените с друг цвят на кожата – общо 25%.

По отношение на контрола над притежаването на оръжие думата има не правителството във Вашингтон, а отделните щати. В повечето случаи е достатъчно да се покаже шофьорска книжка за легитимация и продавачът да хвърли един поглед към полицейския регистър, преди някой да се сдобие с пистолет или полуавтоматично оръжие.

Търсенето на оръжия не намалява

2020 година бе рекордна за американската търговия с оръжие: направени са почти 40 милиона проверки в полицейския регистър заради искания за покупка на огнестрелно оръжие. Това е с една трета повече в сравнение с предишната година. Имало е и случаи на изчерпване на количествата, за особено популярните модели се е налагало да се чака.

Една от причините за това развитие е страхът, че по време на пандемията може да се стигне до бунтове или до битка за хранителни продукти. Но и безредиците покрай протестите “Вlack Lives Matter”(“Животът на чернокожите има значение”) накараха някои да си купят оръжие. Други пък бяха водени от притеснението, че победата на демократите на президентските избори би могла да доведе до засилване на контрола над притежаването на оръжие. В предишни години търсенето на оръжие спадаше бързо след избори, този път не – само през януари 2021 в САЩ са били продадени над четири милиона огнестрелни оръжия.

Регистър, от който да се установи кое оръжие на кого принадлежи, няма – мнозина дори гледат на това като на недопустима държавна намеса в правата на хората. Щом държавата ти казва, че нямаш нужда от оръжие, значи е крайно време да си купиш, гласи една от тезите. Друга се свежда до следното схващане: че при нужда трябва да можеш да се защитиш сам, защото полицията може да дойде твърде късно.

Жителите на градовете са привърженици на по-строгите закони за притежаването на оръжие – те не си падат по пушки и пистолети. В селата е друго – 90 процента от жените, притежаващи пистолет, са го придобили, за да могат да се отбраняват в нужда. А за мъжете по селата оръжията са част от заниманията през свободното време – те се срещат, за да стрелят по консервени кутии или мишени, както и за лов. Когато родителите притежават оръжие, момчетата в САЩ стрелят за първи път средно на 12-годишна възраст, момичетата – на 17. Повечето притежатели на оръжие се отнасят изключително отговорно. И сред привържениците на демократите има такива, които не разбират защо заради малцинството безотговорни хора и престъпници трябва да се премахне правото за притежаване на оръжие.

Следващите избори в САЩ са през 2022 година – тогава американците ще избират членове на Конгреса. И тогава несъмнено отново един от основните въпроси към кандидатите ще е: “Как се отнасяш към нашето свободно право за притежаване на оръжие?”.  https://bgnes.bg