Необходими продукти:

– 2 кг тиква

– 2 кг захар

– 1 л вода

– 2 ч.л. лимонена киселина

– за ароматизиране – 2 ванилии; индрише;

– орехови ядки

 

За варната вода:

– 3 препълнени с.л. хидратна вар

– 4 л вода

 

Начин на приготвяне:

Приготвяне на варната вода: Първо се приготвя т.н. *варно мляко*. Хидратната вар се слага във водата, за да се разтвори. Внимавайте да не я вдишате! С нея се работи така – поставя се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Оставя се да престои 2 – 3 часа. Разбърква се няколко пъти и се оставя варта да се утаи. Варна вода е утайката.

Затова след като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти. Добре е да се прецеди през тензухена кърпа или марля.

Тиквата се реже на резенчета с дължина 3-4 см и дебелина 1.5 см. Престояват 2-3 часа във варната вода, разбърква се няколко пъти. Изваждат се и се измиват обилно. Подсушени се слагат във врящ сироп, приготвен от захарта и водата.

Сладкото се вари, докато стане гъста смес. Няколко минути преди да го махнете от котлона, прибавете лимонената киселина, ванилията и ореховите ядки. Готовата смес се разлива по бурканчета. Затваря се с винтова капачка и се херметизира. https://epicenter.bg