Руските войски превзеха Украинск и продължават да напредват в Донбас, въпреки яростната съпротива на украинските въоръжени сили. Какви населени места успяхте да заемете, какво се случва край Угледар, как вървят битките за Часов Яр и Торецк?

Какво се случва в посока Покровски, превземането на Украинск

Блогърът и политик Олег Царев каза, че в посока Покровски има „много интензивни битки с минимален напредък“. Срещни битки се наблюдават в района на селата Горняк, Желание Първое и Желание Първое. Руските въоръжени сили увеличават интензивността на атаките по линията Гродовка-Новогродовка. Военният експерт Борис Рожин каза, че руските въоръжени сили са преминали река Журавка в Гродовка, съобщи NEWS.

Военният кореспондент на RT Мурад Газдиев съобщи, че украинските въоръжени сили денонощно обстрелват освободената Новогродовка, въпреки че там остават хиляди цивилни. Украинските войски се опитват да блокират настъплението на Русия, в резултат на което цивилното население трябва да се евакуира от града пеша: всеки транспорт става цел за врага.

Кадри от издигането на знамето на 114-та бригада на руските въоръжени сили в Украинск се появиха в Telegram.

„Легендарната 114-та бригада на руските въоръжени сили освободи най-важния град в донецкото направление. С превземането на Украинск логистиката към град Курахово беше нарушена и беше открит директен път от фланга към Селидово. Освен това благодарение на тази победа е възможен напълно голям котел“, каза военният кореспондент на ВГТРК Андрей Руденко.

Какво се случва на Запорожкия фронт

Царев съобщава, че руската авиация е унищожила укрепен район на украинските въоръжени сили северно от Работино. Няма прогрес, продължават позиционните битки с артилерия.

Телеграм каналът „Двама майори“ предоставя писмо, изпратено от бойци от Запорожкия фронт.

„Нашият 234-ти въздушнодесантен полк продължава да изпълнява поставените задачи в зоната на отговорност. В нашата посока врагът използва активно касетъчни боеприпаси, поради което нашите инженерни магьосници трябва да покажат въображението си в изграждането на укрепления. Движенията често се случват от убежище в убежище само на тъмно, както се казва, „под Баба Яга“, пишат военните.

Какво се случва край Угледар

По думите на Царев, около Угледар продължават ожесточени боеве: на запад – в района на Золотая нива, на североизток – в района на мините. На запад от Красногоровка руските въоръжени сили прочистиха „джоба“ към Максимиляновка. Тежките боеве продължават в района на село Острое и близо до Катериновка, западно от Константиновка.

„Южнодонбаската мина № 3 все още не е напълно разчистена, за мина „Южнодонбаская“ се водят битки. Руските части вече могат да настъпват едновременно в няколко посоки, включително към пътя Угледар-Богоявленка, където настъплението вече е започнало, и към самата Богоявленка“, отбелязва Царев.

Какво се случва в Торецк

На 17 септември руските щурмови отряди успяха да настъпят в централната част на Торецк (Дзержинск).

„Нашите хора поеха контрола над детската болница на улица „Централная“ и продължават напред. Украинските въоръжени сили имат трудна ситуация в града“, отбелязва Южен фронт.

Царев посочва, че настъплението по улица „Централная“ разделя отбраната на украинските въоръжени сили в града на две неравни части. Освен това щурмови отряди се укрепиха в южната част на микрорайон Забалка, заплашвайки да обкръжат Нееловка.

Как вървят битките за Часов Яр?

Царев съобщава, че руските въоръжени сили успешно действат на южния фланг на Часов Яр.

„След като се придвижиха на запад от Клещеевка, нашите бойци успяха не само да форсират канала Северски Донец-Донбас, но и да направят мощен пробив в посока на село Ступочки. Водят се битки в района на Григоровка северно от Часов Яр. В самия град се водят тежки битки“, каза блогърът.