Турция навлиза в период на силни земетресения, заяви водещият турски сеизмолог Начи Гьорюр, който многократно е предупреждавал властите за високата вероятност от опустошителни земетресения в Истанбул, предупреди той пред вестник Hürriyet.

Турските власти планират да разселят в Истанбул жителите на около 1,5 милиона апартамента, разположени в несеизмични къщи, заяви през март Мурат Курум, вече бивш турски министър на градското развитие. Опозиционният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу разкритикува плановете, като посочи проблеми с пренаселеността на града. Имамоглу по-рано представи плановете на кметството за подготовка за земетресението и заяви, че то е неизбежно, но е невъзможно да се предвиди точно кога стихията ще удари. Според кметството, в случай на земетресение с магнитуд 7,5, най-малко 90 хиляди сгради ще се срутят, около 4,5 милиона граждани може да се нуждаят от временно жилище.

“Не се шегувам с това, защото е ясно какъв ще бъде следващият период. Живеем в такъв етап, че навлизаме в периоди, когато започват да се случват силни земетресения”, казва Гьорюр.

Сеизмологът отново предупреди властите за високата вероятност от разрушителни земетресения в Истанбул.

“Ако искаме, можем да отидем на полето и да започнем да подготвяме Истанбул за земетресение. Вече се чудя защо чакаме? … Истанбул все още не е напълно подготвен за земетресение. По-малко в сравнение с това, което трябва да се направи“, подчерта той.

През април турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори за планове за създаване на “резервни” градове по бреговете на планирания канал Истанбул за презаселване на опасни от земетресения райони.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с интервал от девет часа в провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция. Трусовете, последвани от стотици вторични трусове, бяха усетени в 11 провинции на страната и съседни държави, включително Сирия. Над 55 000 души са загинали в Турция по последни данни.

https://trud.bg/