Д-р Сергей Максимишин е починал в интензивното отделение, където работи

Инфаркт е погубил ръководителят на екипа, лекувал Алексей Навални в Омск. 55-годишният д-р Сергей Максимишин е починал в интензивното отделение, където работи, предава “Дейли мейл”.

Д-р Максимишин е служител на интензивното отделение в болницата в Омск, където след аварийно кацане бе откаран руският опозиционер Алексей Навални в тежко състояние.

Британският вестник подчертава, че лекарят е починал “внезапно”, след като “кръвното му налягане е скочило”.

Мария Морозова, колежката на Максимишин, заяви, че смъртта му е изненада за всички.

Галина Назарова, прессекретар на Министерството на здравеопазването в Омск, добави, че смъртта на уважавания лекар “няма специален произход”.

“Мъжът беше болен, притеснен за близките си. Той погреба родителите си тази година. Починал е по време на работа в интензивното отделение, където работи. Той беше в болницата. Веднага е настанен в реанимация, но там почина. Като причина за смъртта е посочен инфаркт”, обясни тя.

Твърди се, че именно Максимишин е ръководил лечението на Навални след предполагаемото му отравяне, след като е докаран в болницата в Омск.

Сергей Максимишин се изкачва от анестезиолог-реаниматор до заместник-началник по анестезиология и реанимация на едно от най-големите лечебни заведения в региона. Той умело съчетава практическата работа с научна дейност.

През 2016 г. Сергей Максимишин става победител в регионалния етап на Всеруския конкурс “Лекар на годината” в номинацията “Най-добър анестезиолог-реаниматор”.

Сергей Максимишин работи в болницата в продължение на 28 години – от 1992 г. насам. Той допринесъл много за организацията на болничната служба по анестезиология и интензивно лечение. Под негово ръководство са разработени и внедрени редица методи за лечение на пациенти с остри мозъчно-съдови инциденти в критично състояние.

“Големият му трудов опит, професионални познания, ерудиция, уважение към колегите допринесоха за създаването на висококвалифициран екип, който всеки ден решава труден проблем – подпомага най-трудните пациенти. Винаги беше взискателен към себе си и колегите си, не отчиташе личното си време, що се отнася до живота и здравето на пациентите. За целия екип внезапната му смърт е голяма загуба. Изказваме искрени съболезнования на семейството”, споделя главният лекар на болницата Евгений Осипов.  https://dnes.dir.bg