„Бъди буден, бъди беден“: Жена на топ ръководна позиция в Silicon Valley Bank и ЛГБТ+ активистка е под прицел за неизпълнение на задълженията си в банката

Silicon Valley Bank (SVB), която наскоро се срина, след като обяви загуби на стойност 1,8 милиарда долара, е оперирала без главен директор по управление на риска почти 9 месеца между април 2022 и януари 2023 година. Бившият главен директор по риска Лаура Изуриета е напуснала през април м.г. и не е била заменена до назначаването на Ким Олсън през януари 2023 година.

С активи на стойност над 209 милиарда долара базираната в Калифорния кредитна банка е шестнайсетата по големина в Америка. Тя стана и най-голямата сринала се банка от финансовата криза през 2008 г. насам.

В същото време, директорката на “Управление на финансовия риск” на английския клон на SVB, Джей Ерсапа, бе обвинена в приоритизиране на инициативи за насърчаване на разнообразието, в ущърб на действителните си функции.

Докато Ерсапа е действала като главен директор по приходите на Silicon Valley Bank за Европа, Африка и Близкия Изток, тя е организирала редица ЛГБТ+ инициативи, включително едномесечна прайд-кампания и обучения по „безопасно пространство“ за служителите.

В миналото тя е модерирала и организацията за най-добрите градски прайдове за Европа, Близкия Изток и Африка и е участвала като панелист в градската среща на банката “Global Pride”, за да сподели опита си като цветнокожа лесбийка.

Профилът ѝ в LinkedIn сочи, че тя е имала успешна кариера, като е работила за седем високоспециализирани компании от финансовия сектор, включително Citi, Barkley‘s и консултантската фирма Deloitte.

Изпълнителният директор на банката Грег Бекър се е доверил на „задълбочения и многопрофилен опит във финансовите услуги“ като старши лидер по риска, регулатор и банков надзор, посочвайки, че такава експертиза е необходима за поста. В уебсайта на Silicone Valley Bank се посочва, че Главният директор по приходите докладва пред седемчленен комитет, съставен от членове на борда и СЕО на банката.

Но пристрастните критици се възмущават от очевидната загриженост на Ерсапа към проблемите на ЛГБТ+.
Потребителят във Фейсбук Пол Тъкър написа: „Бордът на директорите [на SVB] е пълен с назначения на принципа на разнообразието, които са там поради препоръките за будност.“

„В биографиите на всички е тях е пълно с местоимения и с корпоративен новговор.“

„Това се случва, когато оставиш парите да бъдат управлявани от будни хора, вместо от хора с реални умения и компетентност.“

„Надявам се, че собствениците на влогове в тази банка обичат разнообразието, защото разнообразието е вашата сила, нали?“

Той е подписал поста си: „Бъди буден, бъди беден“

Image

Друг потребител в Туитър казва: „Шефката на Финансовия риск на SVB Джей Ерсапа може би е била заета с по-важни проекти в банката, като проблеми на ЛГБТ+, вместо да оценява риска.“

„Нейната стратегия за управление на риска в банката се обърка, акциите паднаха от 700 долара на 40 долара и SVB се срина. Ето какво се случва, когато началник на финансовия риск на банка е загрижен повече за будната политика, отколкото от грижата за финансовия риск на банката“, пише друг потребител в Туитър.

Има и хора, които се притекоха на помощ с изявления от рода на това, че алчността и хипер-капиталистическото мислене са причината за колапса на банката, а не будните джендър идеи на Есрапа.

https://trud.bg/