Любовта е може би една от най-съществените части от човешкия живот. Вярно е, че има много други неща, които ценим, но много хора можем да си стиснем ръцете, че ако не обичаме – животът ни донякъде не е пълноценен.

При мъркащите приятели ситуацията е малко по-различна. Със сигурност всички сме се чудили – дали те са способни да обичат като нас? Обичат ли стопаните си? Могат ли да се влюбят в друга котка или дори куче?

Истината е, че

котките не се влюбват и не обичат по същия начин, по който го правим ние, хората.

Тези приятели нямат голяма гама от емоциите и чувствата, които изпитваме ние.

Можем да кажем, че мъркащите приятели чувстват привързаност, усещане за сигурност или спокойствие, но „влюбване“  не е подходящата дума.

Котките могат ли да се „влюбят“ в други котки

Колкото и сладко да звучи, както казахме – тези приятели не се влюбват помежду си. Мъжките и женските котки могат да се чувстват силно привлечени едни към други, но причините са различни. Ако са разгонени и почувстват „сексуално влечение“ към други представители, то това е израз на техния нагон за размножаване и феромони, а не на любов.

В друга ситуация, малките котета могат да изпитват силна привързаност към братчетата и сестричетата си в котилото, както и към майка си, която се грижи за тях. Или пък две мъркащи приятелчета, които живеят заедно и се разбират със сигурност ще изпитват приятелски чувства едни към други. Ако ги забележите да се мият взаимно – това със сигурност е знак, че държат едни на други!

Котките обичат ли стопаните си

Мъркащите приятели действително много се привързват към хората си. Макар и да са доста самостоятелни животни, те са и много социални. Това е причината, поради която те ви преследват от стая в стая, седят близо до вас на стола докато работите, а веднага щом станете от стола – те веднага се настаняват там.

Макар и с поведението си да дават вид на животинчета, които не ни харесват, бъдете спокойни – ако не друго, поне заради това, че им давате храна със сигурност ви ценят.

Котките привързват ли се към предмети или места

Мъркащите приятели имат любимите си играчкитеритория в жилището или одеялце. Не е ясно защо предпочитат едни пред други, тъй като мъркащите приятели имат много различни характери и също както хората имаме определени предпочитания и вкусове, така и те предпочитат хартиено топче през играчка риба, например.

Макар че гальовните приятели не обичат по начина, по който го правим ние, хората, те са силно привързани и приятелски настроени към други същества. Със сигурност не можем да кажем, че са коравосърдечни, макар и понякога да се държат именно по този начин.

Вижте още:

  1. Защо котките обичат да спят при стопаните си
  2. Как спят котките (снимки)
  3. Екип от учени, сред които и българи, определиха откъде произхождат котките
  4.  Ароматизаторите са опасни за котките
  5. Котешките гени може да крият тайната на лечението на човешките болести