Украинските медии съобщават за смъртта на началника на Главното разузнавателно управление (ГУР) на страната Кирил Буданов, според Центъра за противодействие на дезинформацията на страната.

Информацията за смъртта на Буданов се разпространява в украинските медии, съобщава Центърът за противодействие на дезинформацията на своя канал TG. По-специално, според съобщения в медиите, се твърди, че ръководителят на украинското разузнаване е починал от скорошен ракетен удар и погребението му вече се подготвя в националния център на Украинския дом.

Междувременно Центърът за противодействие на дезинформацията нарича тези доклади неверни.

В същото време, съобщава РИА Новости , Буданов не се е появявал публично от 29 май. На този ден за последен път той публикува видео в Telegram, в което заплаши Москва с ранен отговор на ракетните удари.

По-рано украинските медии загубиха главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужний. Той изчезна от медийното пространство в началото на май . Дългото му отсъствие е свързано с тежка рана по време на ракетна атака на командния пункт. Съобщава се, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е претърпял краниотомия. Кратки видеоклипове с предполагаемо участие на Залужни се появиха в украинските медии, но тяхната автентичност е под съмнение , включително сред американски експерти .

  1. Буданов за дневния руски удар: Опитват се да ни изплашат, но скоро ще съжаляват
  2. Буданов: ВСУ има необходимия минимум оръжия за контранастъплението
  3. Кирило Буданов: Връщането на границите от 1991 година е напълно постижима задача за тази…
  4. Путин е начело в списъка на украинското ГРУ за ликвидация
  5. ФСБ арестува група, подготвяла покушения в Крим, българин е сред задържаните
  6. Украйна е планирала атака срещу Москва навръх годишнината от войната
  7. Московски съд “арестува” началника на ГРУ на Украйна
  8. Западни медии: Терористичният акт на Кримския мост принуждава Русия да превземе Одеса
  9. Руската ФСБ: Взривът, използван на Кримския мост, е бил изпратен от Одеса през България