Владимир Чуков: Преговаря се част на Синайския полуостров да бъде за палестинците, а Египет да получи…

0
631
  • Властта в Кайро в момента отказва и призовава палестинците да защитава ивицата Газа и палестинската кауза, добави той

Има белези, че сухопътната операция на Израел няма да започне утре сутринта. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков пред bTV, уточнявайки, че офанзивата може да започне до няколко дни.

„Израел отправи ултиматум към един милион палестинци, които са в северните и централните части на ивицата Газа да идат на юг. Арабските телевизии казват, че около 400 хиляди палестинци са се изнесли, но не за 24 часа, а след атаката на „Хамас“.

Има около половин милион, които практически няма как да се изнесат за оставащите 12 часа. Отивайки на юг, те отиват никъде. Това е колосална хуманитарна трагедия. Те отиват на полето“, обясни той.

“Израелското обществено мнение е плътно за унищожаването на радикалното движение „Хамас“. От другата страна има хуманитарна катастрофа. Такова нещо, аз поне в моя съзнателен живот, не съм виждал“, подчерта проф. Чуков.

„Египет е ключът. Дали ще се съгласят да отворят граничния пункт и да пуснат палестинците в Египет. Властта в Кайро в момента отказва и призовава палестинците да защитава ивицата Газа и палестинската кауза“, добави той.

Според него в момента се водят преговори за териториални промени.

„Северната част на Синайския полуостров да бъде за палестинците, а Египет да получи част от пустинята Негев, която е в южната част на държавата Израел. Това изглежда малко вероятно, но се върти в момента. Според мен там се преговаря“, каза още проф. Владимир Чуков.  https://blitz.bg/