Русия се справя с пандемията от коронавируса достойно и, може би, дори по-добре от други страни.

 

Това заяви президентът на страната Владимир Путин в четвъртък на ежегодната си „голяма“ пресконференция, предават ТАСС и Агенция “Фокус”.

„При целия огромен брой проблеми, с които се сблъскваме, а има море от проблеми… дори океан, който се разля навсякъде, по целия свят, можем да кажем с увереност, че сме се справили с тези проблеми достойно и отчасти дори, може би, по-добре, отколкото в други страни по света, които с право се гордеят както със стабилността на своите икономики, така и с развитието на своите социални услуги и здравни системи“, подчерта Путин.

Той каза още, че спадът на брутния вътрешен продукт на Русия е 3,6%, което е доста по-малко от водещите страни в Европа и САЩ.

„Спадът на БВП е 3,6% в момента“, каза той. Според държавния глава това е по-малко, отколкото в почти всички водещи държави от Европейския съюз, където спадът на БВП в редица държави се оказа под 9%. Освен това, според Путин, руската икономика се справя по-добре от икономиката на САЩ.

Държавният глава отбеляза също нарастване на безработицата в Русия до нивото от 6,3%.

„Равнището на безработица, което имахме в началото на годината, беше 4,7%, сега, както знаете, нарасна до 6,3%, но със сигурност ще говорим за това“, каза Путин.

Международните резерви на Русия към 4 декември достигнаха 587,7 млрд. долара, добави Путин.

Президентът подчерта, че в условията на пандемията, руснаците отново са потвърдили важността на единението пред лицето на заплахата.

 

Въпреки зависимостта си от приходите от нефт и газ, Русия започва да се откача от нефто-газовата кука, обяви президентът.

„70% от руския бюджет вече се формира не за сметка на приходите от нефт и газ. Това означава, че не в пълен размер, но все пак започваме да слизаме от така наречената нефте-газова кука“, каза той. Путин специално отбеляза, че „ако някой иска да ни представя все още като бензиноколонка, това няма реални основания“.

Нивото на защита, което дава руската ваксина „Спутник V“ срещу коронавируса, достига 97%, обяви руският лидер.

 

Путин заяви, че ще си постави руска ваксина срещу Covid-19 тогава, когато специалистите препоръчат масова ваксинация на хората от неговата възрастова група.

В момента в Русия се ваксинират хората от 18 до 60-годишна възраст, а самият той е на 68 г.

Путин за пореден път обяви, че Русия първа в света е създала ваксина срещу коронавирус и посочи, че разработеният препарат „Спутник V“ е високоефективен и безопасен.

Освен това президентът е уверен в добрия резултат от сътрудничеството по ваксината с AstraZeneca.

 

“Времето не е нито добро, нито лошо. Всички виждаме проблемите – пандемията, но тя не е само за нас, а за целия свят. Всичко трябваше да се промени, да бъдат загубени работни места, падане на доходите”, заяви по време на годишната пресконференция руският президент

“Хората да не ми се сърдят, ако усещанията са им различни от това, което ще кажа, но и работната заплата се увеличава”, каза той, но обвини падането на доходите с повишаването на цените.

Според него, щетите ще бъдат преодолени и икономиката ще се възстанови още през следващата година.

“Ние бяхме най-добре подготвени за пандемията. Веднага затворихме границите и спечелихме време. Построихме 40 болници за коронавирус.В началото на пандемията специалистите бяха 8 300, а сега са общо 500 000”, заяви руският президент, според когото проблемите са само проблеми на логистиката.

“Русия е първата страна в света, която изобрети и започна да произвежда ваксината”, каза още Путин.

Заради пандемията от коронавирус, пресконференцията се провежда дистанционно – журналистите са в няколко различни града, а Путин в резиденцията си в Ново Огарьово.

Отделно е разположен колцентър, в който се приемат въпросите на граждани.

Ежегодната пресконференция на руския президент започна малко след 11 ч. българско време. В условията на коронавирусната пандемия тя протича чрез видеконферентна връзка, а в нея са вплетени и елементи на пряката линия с цел държавният глава да отговори на въпроси на руски граждани.

Путин е в резиденцията си в Ново Огарьово, където приема всичките задавани му журналистически въпроси и отговаря на тях. Що се касае до въпросите на руските граждани, те се приемат от доброволци с помощта на специален сайт и приложение на мобилните устройства. Руснаците могат да отправят въпроси към президента и чрез видеоклипове.

За пресконференцията са акредитирани 774 журналисти. Пресконференцията започна в 11 ч. българско време и се излъчва директно по редица руски телевизии. Има превод и на английски, френски и на немски език.

 

Путин се среща с журналисти във формат на ежегодна пресконференция от 2001 г. За четирите години, когато той беше премиер, форматът бе преустановен. През 2012 г., когато бе преизбран за президент, той възобнови традицията на ежегодната пресконференция.

Най-кратката пресконференция на Путин беше първата му от 2001 г., която продължи 1 час и 35 минути. Най-дългата беше тази от 2008 г., която продължи 4 часа и 40 минути. Миналата година Путин общува с журналистите в продължение на 4 часа и 18 минути, като отговори на 57 въпроса на руски медии.

http://epicenter.bg