„Вила „ЩОРК” от Балчик”, „Лъжци по неволя”, „Аз и огледалото” – заглавията във фестивалния афиш на „Виа Понтика” за 14 септември

0
272

„Вила „ЩОРК” от Балчик” е изложбата с интериорни проекти, която ще бъде открита в 17.00 ч. днес в Художествената галерия в Балчик. Творческият проект е по идея на професор д-р Драгош Георгиу и е провокиран от желанието му преосмислянето на вила „ЩОРК” от нейния най-атрактивен период да се превърне в художествено и интелектуално упражнение за студентите, необходимо да разберат историята на архитектурата и интериорния дизайн в началото на 20 век.

Темата на настоящата изложба е задачата за преформатиране на средата и пространствата на Storck Villa, зачитайки историческите предпоставки или предлагайки нови функционалности, които са в хармония с автентичния проект.

Историята: В края на третото десетилетие на миналия век двойката художници Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску – Щорк строят необикновена сграда в Балчик, която служи едновременно като дом сред красив пейзаж и като творческо ателие. Архитект Хенриета Делавранча – авторът на тази емблематична сграда, брилянтно смесва художествени елементи от исторически стилове с нововъзникващите модернистични, което води до архитектура извън времето, изникнала органично от варовиковите скали на Балчик. Двамата художници Фредерик Щорк и Сесилия Куцеску – Щорк обзавеждат интериора на сградата с еклектичен маниер, като съчетават антични произведения с модерни картини, съумявайки да превърнат самия интериор във велико произведение на изкуството. Очарованието от това сложно произведение на изкуството, съставено от архитектура, традиционно и модерно изкуство, остава също толкова силно и днес, след толкова много десетилетия, когато се гледат ретро фотографии или се четат мемоарите на художничката Сесилия Куцеску – Щорк.

Студенти от магистърската програма „Дизайн на интериор и обществени пространства“ от катедра „Дизайн“ на Университета по изкуствата в Букурещ са направили тримерна реконструкция въз основа на документацията, събрана от проф. д-р арх. Драгош Георгиу, ас. Михаела Моцъяну и ас. Корнела Моцъяну.

Автори на проектите, изложени в залата на Художествената галерия в Белия град,  са Анда Михълъческу, Андреа Кожокару, Дария Попа, Джорджиана Къунак, Клариса Гергинъ, Роксана Чукъшел, Сабрина Бихори, Симона Тодераш, Теодора Нъфтънъилъ – първи курс; Александра Мику, Анастасиa Попеску, Андреa Сава, Дениса Мохора, Елена Сaрбу, Валентина Олтaну – втори курс в магистърска програма „Дизайн на интериор и обществени пространства“.

Изложбата е организирана от катедра „Дизайн“ на Националния университет по изкуствата в Букурещ, с подкрепата на ръководителя на катедрата гл.ас. д-р Раду Манеличи, куратори ас. Михаела Моцъяну и ас. Корнелия Моцъяну.

На 14 септември в откритите пространства в ДКИ КЦ „Двореца” ще се проведе и първото импровизационно театрално ателие на тема „Аз и огледалото”. В 11.00 ч. студенти от Нов български университет в майнер специалност „Театър актьорско изкуство“ с ръководител Николай Младенов ще представят актьорски импровизации. В проекта участват Антон Новаков, Георги Радков, Ивона Костадинова, Йоан Матев, Кристина Георгиева, Мария Вълева, Павел Великов, Симона Славилова.

Фестивалният 14 септември ще завърши с комедията от Антъни Нийлсън „Лъжци по неволя” на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора. Постановката е на Николай Урумов, сценография – Златан Дрянов, музикални картини – Иван Стоянов, художествено осветление – Цветан Колев. В 18.00 ч. на сцената на читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще излязат Николай Урумов, Стефан Борисов, Ивелин Керанов, Мария Енева, Елена Азалова, Цветомир Черкезов, Георги Ножделов, Тони Тончева.

Фестивалните събития на „Виа Понтика” на  15 септември ще започнат в 10.30 ч. в читалище „Паисий Хилендарски” с представлението „Вълшебното магазинче” на ДКТ „Дора Габе” – Добрич.