• Заради оставката на Шарл Мишел
  • Оглавява Европейския Съвет през юни
  • Паника сред европейските либерали 

Напълно реална е възможността унгарският премиер Виктор Орбан, който е в обтегнати отношения с Брюксел, да води срещите на лидерите на страните членки, пише “Политико”.

Това ще стане факт, ако настоящият председател на Европейския съвет Шарл Мишел бъде избран за евродепутат през юни, а избирането на негов заместник се забави.

Мишел обяви официално пред белгийски медии, че ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент. Ако бъде избран, той ще заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, което означава, че лидерите на ЕС ще трябва бързо да се споразумеят за наследник на освободения от него пост в Съвета. Ако не го направят, унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, ще води заседанията като координатор – роля на посредник, която обикновено се поема от председателя на Европейския съвет, обяснява “Политико”.

Този сценарий – неконтролируемият Орбан да управлява Съвета през шестте месеца непосредствено след изборите за Европейски парламент през 2024 г. – е сценарий, който повечето от останалите 26 лидери на държави от ЕС отчаяно биха искали да избегнат, като се има предвид ескалиращото напрежение между тях и Орбан, например във връзка с подкрепата на Съюза за Украйна.

За първи път действащ председател на Съвета ще бъде кандидат на избори за Европейски парламент. Въпреки че постъпката на Мишел е юридически издържана, тя оказва допълнителен натиск върху европейските лидери, тъй като те обикновено имат повече време за голямото разпределение на висшите постове, което винаги настъпва след изборите в ЕС.

След парламентарните избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни във всички 27 държави от ЕС, европейските лидери ще се срещнат на 17 юни и отново на 27-28 юни. Именно на тези срещи те вероятно ще се опитат да постигнат споразумение за заместник на Мишел – въпреки че ролята на ръководител на Съвета обикновено е част от продължителните пазарлъци между политическите групи след като станат ясни резултатите от изборите и когато те се опитват да разпределят помежду си висшите длъжности в ЕС.

Съобщението на Мишел идва точно преди първия конгрес на белгийските либерали. Очаква се в неделя председателят на партията да даде повече яснота за това кой ще оглави партията преди 9 юни, когато белгийците ще отидат до урните не само за вота за ЕС, но и за регионални и национални избори.  https://ndt1.eu/