Вижте кои ще са министрите в служебното правителство с премиер Димитър Главчев

0
126

Главчев: Не виждам кой би ме убедил да направя промени в служебния кабинет

“Има прозорец за разговори, но аз съм взел своето решение. Не виждам кой би ме убедил да направя промени. Разговарял съм с всеки един от предложените министри достатъчно дълго време, чул съм какво предстои в сектора и съм преценил, че това са хората”.

Това заяви коминираният за служебен премиер Димитър Главчев на излизане от президентството.

Президентът Румен Радев заяви, че ще издаде укази за назначаването на служебното правителство и насрочване на избори 2 в 1 във вторник, така че до понеделник вечер Главчев има право да сменя предлаганите от него министри.

Той отказа да коментира острата реакция на ПП-ДБ срещу предлаганите от него министри на вътрешните работи, на правосъдието и на електронното управление.

Призна, обаче, че най-много се е двоумил дали да остави на поста министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Вчерашната оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, обаче, е помогнала за решението му.

“Компромис не съм допускал с никого. Най-трудното ми решение, най-много се двоумях, беше с Калин Стоянов, но вчера оставката на професионалното ръководство в лицето на главния секретар, абсолютно наклони окончателно везните в негова полза. Представете си какво щеше да стане, ако и професионалното ръководство е в оставка и сменим и политическото в лицето на министъра – не мога да поема такъв риск”, заяви той.

Димитър Главчев изтъкна, че най-важната задача на служебното правителство е да организира честни избори и увери, че ще се придържа изключително към конституцията и действащото законодателство.

За четиримата министри от действащия кабинет, които продължават и в служебния, Главчев заяви, че това е израз на приемственост.

“С всички съм провел разговори, изслушал съм какви са им опасенията. Кирил Вътев и останалите още трима министри от действащото правителство, съм избрал заради това да има приемственост. Съобщиха ми за някои факти и програми, които вървят към приключване, и прецених, че по-добре да не се рискува да има трус в сектора, а да продължат и да завършат започнатото”, коментира той.

За заместник-министрите Димитър Главчев заяви, че ще коментира след като излезе указа на президента за назначаване на служебното правителство.

Калин Стоянов е номиниран за служебен министър на вътрешните работи.

Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Мария Павлова е номинирана за министър на правосъдието.

Била е следовател в Националната следствена служба (НСлС), е назначена за заместник-министър на правосъдието в кабинета на служебния министър Крум Зарков на 9 август 2022 година. Тя е била повече от десет години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба. Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура. Заемала е длъжността служебен министър на правосъдието в периода 27 януари – 4 май 2017 година. Също така е била заместник-министър на правосъдието в две служебни правителства – от 17 май 2021 до 27 януари 2022 година.

Людмила Петкова е номинирана за служебен вицепремиер и министър на финансите.

Има магистърска степен по “Икономика и управление на търговията” от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция “Данъчна политика” в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в НАП.

Виолета Коритарова е номинирана за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Била е изпълнителен директор на Агенция по геодезия, картография и кадастър. Има дългогодишен опит в системата.

Ивайло Иванов е номиниран за министър на труда и социалната политика.

Той е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Той е бил заместник-министър на труда и социалната политика през 2016 г. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности – от експертна до ръководна.

Ивайло Ценов е номиниран за министър на външните работи.

Той е бил 15 години консул във Виена, Австрия.

 

Кирил Вътев е номиниран за служебен министър на земеделието.

Вътев е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 – 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.

Галя Кондева е номинирана за министър на здравеопазването.

Тя е изпълнителен директор на Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания.

Петър Димитров  е номиниран за министър на околна среда и водите.

По настоящем той е зам.-министър на околната среда и водите. В продължение на 20 години е специалист в областта на екологията и 20 г. е работил в Басейнова дирекция “Дунавски район”.

Петко Николов е номиниран за министър на икономиката и индустрията.

Завършил е УНСС. Бил е председател на КЗК, на патентното ведомство, на Агенцията по приватизация и на Национална компания “Индустриални зони”.

Росен Карадимов е номиниран за министър на иновациите и растежа.

Той е доцент по право и има дългогодишен юридически опит. В момента е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Владимир Малинов е номиниран за министър на енергетиката.

Той е юрист по образование. В момента е изпълнителен директор и член на управителния съвет на “Булгартранс газ ЕАД”.

Валентин Мундров е номиниран за министър на електронното управление.

Той в момента е зам.-министър на същото министерство. Бил е ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. Валентин Мундров е магистър със специалност „Индустриално инженерство“ в Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.

Ген. Атанас Запрянов е номиниран за министър на отбраната.

Той е български политик и офицер, генерал-лейтенант от резерва. Роден е на 16 април 1950 г. в село Драгойново, Първомайско. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал.

Найден Тодоров е номиниран за министър на културата.

Той е български тромпетист, пианист, композитор и диригент. От сезон 2004 – 2005 г. е гост-диригент на Софийска филхармония, от 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, от 2017 г. е директор на Софийската филхармония, а през 2023 година е служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев.

Галин Цоков е номиниран за служебен министър на образованието и науката.

Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Автор е на над 100 научни публикации издадени в България и чужбина.

Георги Гвоздейков е номиниран за министър на транспорта и съобщенията.

Той е български инженер и политик от „Продължаваме промяната“. Народен представител в XLVII народно събрание. Избран от XLIX народно събрание за министър на транспорта и съобщенията в правителството на Николай Денков.

Георги Глушков е номиниран за служебен министър на спорта.

Той е бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г.[1] Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА.

Евтим Милошев е номиниран за министър на туризма.

Той е български телевизионен продуцент. Мажоритарен собственик в продуцентските компании „Дрийм Тийм Прадакшънс“, „Дрийм Тийм Филмс“ и председател на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП).

 

Труд онлайн