„ВиаПонтика“2022 в Балчик

0
445

ТиенШинюе, ЧенЧуаниуе, Хъ Цинфанг, Ли Яйкай и ТунИцан от Китай с концерт на „ВиаПонтика“2022 в Балчик

С последната прожекция на студентско късометражно кино от седемнадесетото издание на CILECT PRIZE 2022 се вписва 15 септември във фестивалната програма на „ВиаПонтика“ 2022. Събитието е отново с начален час 20.00. В Учебния център по изкуствата  в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъдат прожектирани филмите „Доказателството“ – Белгия, „Славата на ужасната Елиз“ – Чехия, „Оцеляване“ – Германия, „Един щраус ми каза, че светът е фалшив и аз мисля, че го вярвам“ – Австралия.

Впечатляващ е фестивалният афиш на международния форум на младите в изкуството за 16 септември. Три са предложенията за живеещите и гостите в Белия град – куклен театър, концерт класическа музика и прожекция на два късометражни филма.

Спектакълът за деца по мотиви от английска народна приказка „Джак и бобеното стебло“ ще започне в 10.30 ч.На сцената в читалище „Паисий Хилендарски“ ще излязат артистите отДържавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич Мира Демирева, Теодора Желева и Иван Иванов. Творческият екип на постановката включва сценографа Христина Стоилова, композитора Владимир Джамбазов и режисьора Даниела Христова.

В 18.00ч. в ТКИЦ „Мелницата“в Белия град ще бъде дадено началотона заключителния концерт на участниците от Китай в музикалното ателие с Дуо„Колаж“. Петимата студенти работиха с Нона Кръстникова и Мария Русева в продължение на три дни.

Програмата включва изпълнения наТиенШинюе,ЧенЧуаниуе, Хъ Цинфанг, Ли Яйкай и ТунИцан: “Sull’aria” – дует на Сузана и Графинята из операта „Сватбата на Фигаро“ на В. А. Моцарт, “Giunsealfin il momento” – ария на Сузана из операта „Сватбата на Фигаро“ на В. А. Моцарт, „Diochenell’almainfondere” – дует на Дон Карлос и маркиз Поза из операта „Дон Карлос“ на Дж. Верди,  “Premegiunto” – aрия на маркиз Поза из операта “Дон Карлос“ на Дж. Верди, “Chegelidamanina” – aрия на Рудолф из операта “Бохеми“ на Дж. Пучини,  “Dondelietausci…” – aрия на Мими из операта “Бохеми” на Дж. Пучини, “O soavefansiulla” – дует на Мими и Рудолф из операта “Бохеми“ на Дж. Пучини, “Quandome’nvo” – aрия на Мюзет из операта „Бохеми“ на Дж. Пучини, “Addiodolcesvegliare….” – дует из трето действие на операта „Бохеми“ на Дж. Пучини, “La ci daremlamano” – дует на Церлина и  Дон Жуан от операта “Дон Жуан” на В. А. Моцарт.

За 20.00 ч. в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“е предвидена прожекцията на „Сянката на спящия човек“.