Взрив от заболели от COVID-19 има в Дома за стари хора в Добрич, съобщава директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя информира, че на 19 декември е било извършено епидемиологично проучване на две лица от персонала на социалната услуга с положителни проби. Веднага са били разпоредени противоепидемични мерки, като на 20.12.2020 г. екип от РЗИ на място в Дома за стари хора е извършил изследване с бързи антигенни тестове на всички потребители и лица от персонала и пробонабиране от лицата с положителни резултати за провеждане на RT-PCR тестове.

На 21.12.2020г. са отчетени положителни резултати при 26 от потребителите (от общо 96) и при още 8 лица от персонала.

Лицата от персонала са изолирани в домашни условия, потребителите с положителни резултати по преценка на личните им лекари са изолирани в Дома на отделен етаж с осигурен отделен обслужващ персонал.

На 22.12.2020г. още трима потребители са с положителни резултати след проведени бързи антигенни тестове.

Към момента с положителни резултати за COVID-19 са 29 от потребителите и 10 лица от персонала на ДСХ в гр. Добрич.

Състоянието на всички домуващи, отделени на втория етаж, който има отделен вход, е добро, съобщи зам.-кметът на Добрич, д-р Емилия Баева. Няма възрастни хора в тежко състояние. Средната възраст на далите положителни проби е 86 години, като най-възрастният е на 96 години. За тях денонощно се грижат медицинска сестра и санитарка, които са преболедували и имат антитела. Тяхната смяна ще е една седмица, след това ще бъдат сменени.

Според д-р Баева, заразата е дошла от персонала, който живее в домашна среда. От няколко месеца обитателите на дома изобщо не са излизали навън, разхождат се само в двора, с близките си поддържат контакти онлайн. Хранят се в стаите си, като за целта Общината е осигурила еднократни прибори и посуда. НДТ

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА