Партидите ще са по-малко от очакваното, заради ограничен капацитет на производство

Британската компания “АстраЗенека“ също предупреди за забавяне на доставките на ваксини за Европа, предадоха Ройтерс и БНР.

Очаква се ЕС да одобри ваксината на 29 януари.

От компанията обясниха, че първите доставки ще са по-малко от очакваното, заради ограничен капацитет на производство на завода във Великобритания.

https://lupa.bg

България изостава от другите страни в Европейския съюз (ЕС) с темпа на ваксиниране срещу COVID-19 и основната причина за това е малкото количество доставяни ваксини.

Причината за това пък е, че държавата е предпочела да поръча повече от ваксината, която все още не е одобрена. Други държави от ЕС обаче са поръчали достатъчно от всички видове ваксини и сега могат да ускорят кампанията по имунизиране.

Предпочетеният от България производител е Astra Zeneca. Защо точно тази фирма? Сред възможните обяснения са по-ниската цена на техния препарат и по-малкото изисквания за транспорт и съхранение. В социалните мрежи хора питат дали има връзка и фактът, че начело на фирмата в България е майката на евродепутатка от ГЕРБ. Властите отричат всяко от тези обяснения. Така въпросът “Защо?” продължава да не получава отговор. В това време ваксинирането в други държави върви напред, а България изостава и така се оказа начело и в тази негативна класация.

Какво точно става?

До средата на тази година България планира да е ваксинирала около 36 % от населението си, което прави около 2,5 млн души. Такъв график представиха пред Свободна Европа здравните власти. Ако тази цел бъде достигната, това ще означава, че към края на месец юни страната ще е изпълнила първите две фази от имунизационната си програма, в които са включени медици и рискови групи, и ще може да започне масова ваксинация. По същото време Испания планира вече да е имунизирала около 70% от населението си, а Дания – цялото население над 16-годишна възраст.

Броят от 2,5 милиона ваксинирани българи ще бъде достигнат обаче само в случай, че Европейската комисия одобри за използване имунизационния препарат на Astra Zeneca. Това е фирмата, от която българската държава е поръчала най-голям брой ваксини (4,5 млн).

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31052187.html