Журналистката Миролюба Бенатова успя да вбеси с въпросите си ген. Венцислав Мутафчийски в телевизионно интервю за предаването  “Alternativata” по TV1. “Очаквам да измрат много хора! Яко да измрат! Ей ще видиш!”, заяви ядосаният Мутафчийски, след което стана, махна закачения му микрофон и приключи разговора.

Преди да се стигне до драматичния финал на интервюто, Бенатова упорито пита шефа на Националния оперативен щаб за пробойни в здравната система в борбата с епидемията от коронавируса.

Според журналистката, която демонстративно стана шофьор на такси след напускането на Нова телевизия, много от разпоредбите на щаба не са логични или са формални. Здравната система пък допуснала много грешки, които обаче били премълчавани и подминавани. Лошият контрол на идващите от чужбина, изискването за тестване за COVID-19 преди планови операции и изчисляването на пика на заболеваемост бяха основните въпроси, които Бенатова упорито повтаряше в разговора с облечения в цивилен костюм шеф на кризисния щаб.

“Вие насъсквате и говорите небивалици по медиите. Абсолютно небивалици. Медиите, вие включително и с вашите сега упорити въпроси, които говорим за пробойни в системата. Системата, която реши всичките проблеми, които се явиха на базата на други неща! Говорите глупости, обезценявате толкова труд”,  заявява афектираният  началник на ВМА.

Той признава, че е имало пропуски в работата на системата, но е категоричен, че тя се е справила много добре. Като пример за добре свършената работа е сравнението на ситуацията с домовете за възрастни хора у нас и в чужбина.

“Все още старческите домове са пощадени, докато повече от 60% от обитателите на подобни институции в Белгия, Италия, Испания и Великобритания починаха. Регионалните здравни инспекции насочиха вниманието си точно към домовете”, подчерта Мутафчийски.

По думите му всеки влязъл в България, който се поставя под 14-дневна карантина, е бил проверяван минимум 4 пъти от полицията и поне два пъти е говорил с личния си лекар. Въпрос как се изчислява пикът на болните ядоса за пореден път генерала.

“България преживя няколко пика и продължава да катери. Докато мрат моите колеги, вие се занимавате с глупости и с едно моливче ми изчислявате глупости”, твърди Мутафчийски.

Той е категоричен, че процентът на заразените у нас медици в никакъв случай не е по-висок спрямо колегите им на Запад.  И дава за пример Испания, където само лекарите с COVID-19 са над 30 000 души, без да се броят медсестрите и санитарите.

Самата Бенатова се хвали във Фейсбук с интервюто си с Мутафчийски, излъчено в 35-тата минута на последното предаване на “Алтернативата”. И обяснява как се е стигнало до разговора с шефа на кризисния щаб.

“Срещнахме се вчера, в края на извънредното положение. Срещата беше извънредна, непланирана. Предния ден поисках от министерството на здравеопазването да ми съдействат за интервю с някого от щаба, по повод конкретен сигнал за искане на негативен ПСР тест срещу планов прием в болница. От МЗ ме препратиха към Министерския съвет.

Оттам, през пресцентъра и по каналния ред, направих същото искане, следствие, на което няколко часа преди интервюто получих потвърждение. Нямаше как да питам само за конкретния случай. Факт е, че Мутафчийски прие да отговаря и на други въпроси. Как и дали отговори по същество, вече е друга тема.

Благодаря за интереса към работата ми. На него му благодарих за търпението, въпреки че накрая си тръгна преди да сме приключили разговора официално”, написа Бенатова във Facebook. В записа на предаването “Алтернативата” по-долу може да се види и целия разговор на Бенатова и Мутафчийски.

https://www.marica.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST