Неизвестни засега вандали потрошиха част от Природо математическата гимназия „Иван Вазов“, където в момента текат последните дейности по мащабния ремонт на сградата, а учениците са пръснати в други училища. Пръв за това алармира кметът Йордан Йорданов, който публикува в профила си в социалната мрежа снимки и коментар. От външната част на фасадата са забити в стената няколко стола, в класните стаи е разлята боя върху радиаторите, има опустошени чинове, в една стая са писали с латекс по стените, в съблекалнята на втория етаж на малкия физкултурен салон е извадена ламперия.

Според директора на учебното заведение Галин Канев, вандалщината е станала по Коледните празници. Щетите са в ремонтирани части. Не е ясно откъде хулиганите са проникнали в гимназията. Училището се заключва, няма данни за влизане с взлом. Видеонаблюдение в момента няма, било е изключено по време на саниране на сградата. Изключено е това да са ученици на Математическата гимназия, коментира още г-н Канев.

Подаден е сигнал до полицията. Изчакват се резултатите от разследването.

Ремонтът на гимназията е на финална фаза. Остават довършителни работи, трябва да се пусне отоплителната инсталация, за да могат да се възобновят учебните занятия вече в ремонтираната сграда.

Математическата гимназия се ремонтира по проект „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност над 2 млн. лева. От началото на учебната година, заради ремонтните дейности, учениците учат в сградите на две основни училища. В ОУ „Н. Й. Вапцаров” са учениците от 5 до 8 клас, а в ОУ „Стефан Караджа” – от 9 до 12 клас, като там учат на три смени. НДТ