• По-големи осигуровки, освен работещите на минимална заплата, ще плащат регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, тъй като и за тях минималният осигурителен доход става 780 лв.

От 1 август се повишават минималните осигуровки, това е записано в Бюджета на държавното обществено осигуряване, които беше внесен в Народното събрание, пише Pariteni.bg.

От 1 август до 31 декември  минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица става 780 лв., колкото е и минималната заплата в страната. Досега двата показателя се разминаваха, като служебното правителство остави минималният осигурителен доход на 710 лева.

По-големи осигуровки, освен работещите на минимална заплата, ще плащат регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, тъй като и за тях минималният осигурителен доход става 780 лв.

Без промяна обаче остава максималният размер на осигурителния доход – 3400 лв. Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” и фонд „Пенсии на лицата по чл. 69“ на нивото от 2022 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, както и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

Без промяна остават и минималният и максималният размер на обезщетението за безработица – съответно 18 лв. и 85,71 лв. Запазва се периодът, доходът за който се взема предвид при изчисляване размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност – 18 календарни месеца, а за бременност и раждане и безработица – 24 месеца.

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) става 780 лв.

Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице  – 540 лв. Максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя се повишава на 1950 лв.  https://blitz.bg/